På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Symptomer ved kreft i tykk- og endetarm

Symptomene på tarmkreft er avhengig av kreftsvulstens lokalisasjon. Mange pasienter har relativt langvarige og beskjedne plager. Alle typer endringer i avføringsvaner er symptomer man bør være oppmerksom på.

Klassiske symptomer ved kreft 

  • i høyre side av tykktarmen er vekslende/endret avføringsmønster og påvisning av anemi (lav blodprosent) som kan gi redusert allmenntilstand. Slanke personer kan også merke en oppfylning nede til høyre i magen.

  • i venstre side av tykktarmen er vekslende løs og fast avføring og knipsmerter. Pasienten kan merke blod i avføringen og kan ha anemi.

  • på overgangen mellom tykktarm/endetarm samt i endetarmen er vekslende løs og fast avføring og synlig friskt rødt blod utenpå avføringen, dessuten knipsmerter i magen. Senere tilkommer hyppig avføring, raskt innsettende avføringstrang, og økende blødning. 

Kun diaré uten andre symptomer eller funn er sjelden forårsaket av tarmkreft.

Tarmslyng

Hvis svulsten vokser til en viss størrelse, kan den blokkere tarmlumen og gi stenose. Dette fører til passasjehinder for mat og drikke.

Cirka 15 % av alle tarmkreft-pasienter blir innlagt akutt på grunn av passasjehinder i tarmen, ileus (tarmslyng). Hinderet kan sitte på overgangen tynntarm-tykktarm og pasienten har da knipsmerter, ofte noe utspilt mage og har ofte vært kvalm og kastet opp. Ileus kan også oppstå ved svulst i venstre side av tykktarmen og pasienten har da knipsmerter, kraftig utspilt mage, har gjerne kastet opp og det har kommet lite/ingen luft eller avføring. Kreft i endetarmen gir sjeldnere passasjehinder.

Mange av pasientene som får slike akutte symptomer søker ikke lege eller blir innlagt før etter mange dager, og kan da være i meget skrøpelig forfatning og har stor risiko for komplikasjoner etter operasjon. I verste fall kan det gå hull på øvre del av tykktarmen (cøkum) når det foreligger passasjehinder i venstre side.

Mer sjelden (cirka 5 %) kan det gå hull på tarm i eller like ved kreftsvulsten og det danner seg en lokal abscess (verkebyll) utenfor tarmveggen. Disse pasientene er også allment dårlige og har ofte sterke lokale smerter og feber.

Differensialdiagnoser

En del tilstander kan gi lignende symptomer og forveksles med tarmkreft:

  • Betennelse i utposninger av tarmveggen (divertikulitt) kan gi samme symptomer som perforasjon ved kreftsvulst.
  • Kolitt (ulcerøs kolitt og Crohn) gir nesten alltid løsere avføring enn vanlig og den kan inneholde blod; knipsmerter kan forekomme, særlig ved Crohns sykdom.
  • Friskt, rødt blod utenpå avføringen, eventuelt på papiret, ses ved hemoroider og ved stråleskader i bekkenet (for eksempel etter strålebehandling av prostata eller livmorhals).
  • Irritabel tarmsykdom gir oftest vekslende avføring, smerter, mye luft og rumling. 
Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil