På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Utskrapning fra livmorslimhinnen i narkose

Spørsmål om utskrapning fra livmorslimhinnen i narkose

Det er alltid mistanke om kreft ved postmenopausale blødninger fra skjeden, selv om årsaken oftest er av godartet art. Ved postmenopausale blødninger gjøres en ultralydundersøkelse, samt en uthenting av vevsprøve fra livmorslimhinnen til histologisk undersøkelse. Prøven kan enten gjøres med en pipelle eller ved utskrapning. Mens pipelleundersøkelsen kan gjøres uten bruk av narkose, krever vevsprøve fra livmorslimhinnen med utskrapning (fraksjonert abrasio) at det brukes narkose.

Pipellemetoden har vist seg å være nøyaktig for å påvise kreft i livmor. Mengden av materiale oppnådd med pipelleteknikken er imidlertid ofte for sparsom for å kunne bestemme celletype og hvor ondartet krefttypen er (gradering av svulsten), noe som er viktig for å kunne avgjøre videre behandling av pasienten. Dersom pipelleprøven viser kreft må det derfor ofte gjøres en etterfølgende utskrapning av vev fra livmorslimhinnen i narkose.

Beskrivelse av utskrapning fra livmorslimhinnen

Pasienten faster før prøvetakingen, på grunn av narkosen. Pasienten ligger i gynekologisk leie. Et instrument føres inn i livmorhalskanalen som utvider denne. En curette brukes for å skrape ut materiale fra livmorhalskanalen og livmorhulen. Materialet sendes deretter til histologisk analyse. 

Under inngrepet kan det være risiko for perforasjon av livmorveggen. Hvis dette skjer må pasienten observeres på sykehus til neste dag på grunn av risiko for blødning eller perforasjon i tarmen. Infeksjoner kan forekomme. Småblødninger kan oppstå og vedvare opptil et par uker etter prøvetakingen.

 


Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil