På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Bruk av kjølehette ved cellegiftbehandling

Behandling med kjølehette – hva er det?

Behandling med kjølehette er en metode som brukes for å forebygge eller redusere hårtap ved cellegift behandling.

Hvordan virker det?

Blodet fører med seg næringsstoffer og oksygen til alle kroppens celler, også hårcellene. Cellegiften føres også rundt i kroppen med blodet. Når hodebunnen kjøles ned, under cellegift behandlingen, vil blodårene trekke seg sammen og mindre blod vil strømme til hårcellene. På denne måten vil hårcellene få mindre cellegift og risikoen for håravfall blir mindre.

Hvordan foregår behandlingen?

Du vil få en silikonhette på hodet som er koblet til en kjølemaskin. Kjølevæske sirkulerer gjennom hetten og vil ha en temperatur på 4–5 kuldegrader under behandlingen. For å oppnå best mulig effekt må hetten settes på cirka 30 minutter før cellegift behandlingen starter. Du har den på mens du får cellegift og en stund etter at behandlingen er avsluttet. Behandlingstiden kan bli forlenget med opptil 2,5 timer, avhengig av hvilken type cellegift du får. Det er viktig at hetten sitter stramt inntil hodet hele tiden. Det er avgjørende at kjølehetten brukes under hver kur, for å oppnå god effekt.

Er det bivirkninger ved bruk av kjølehette?

Noen synes det er ubehagelig å ha på seg kjølehetten, fordi den sitter så stramt inntil hodet. For noen kjennes det svært kaldt den første tiden etter oppstart, men følelsen avtar gradvis. Det er også rapportert om hodepine, tyngde- og kuldefølelse, ørhet og forbigående svimmelhet, men dette er relativt sjeldne bivirkninger. Du vil få varmeflaske, teppe og varm drikke hvis du har behov for det. Det anbefales å ha med ekstra varmt tøy, eventuelt en lue, da enkelte kan bli kalde etter at behandlingen er ferdig.

Hvor effektiv er behandling med kjølehette?

Erfaring viser at behandling med kjølehette er svært effektivt ved noen typer cellegift, men dessverre har man ingen garanti for at håret bevares. Noen opplever å bli tynnere i håret til tross for behandlingen. Kjølehetten bevarer kun håret på hodet. Alt annet kroppshår kan gradvis forsvinne.

Forhåndsregler du selv kan ta:

  • Bruk mild sjampo og balsam
  • Begrens antall hårvask
  • La håret tørke naturlig (det anbefales å bruke en varmebeskyttende spray hvis du skal føne håret).
  • Ved hårfarging, bruk milde produkter, uten amoniakk.
  • Vis denne informasjonen ved besøk hos frisør

Gjennomføring av kjølehettebehandlingen

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil