På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Årsaker til livmorkreft

Risikofaktorer ved livmorkreft

Østrogenpåvirkning

En av egenskapene til østrogen er at det stimulerer til økt celledeling og vekst i livmorslimhinnen. Denne sykliske tilveksten stopper opp når progesteron (gestagen) blir frigjort og setter igang blødning fra livmorslimhinnen (menstruasjon). Østrogen alene vil føre til endometriehyperplasi, som igjen kan føre til kreft i livmorslimhinnen. Dette ses ved langvarig østrogentilførsel, uten samtidig tilførsel av gestagen (naturlig syklisk eller kunstig påvirkning), østrogenproduserende svulster, overvekt og forstyrrelser i eggløsningen. Overvekt øker omdannelsen av andre hormoner til østrogen i fettvevet, som igjen øker østrogennivået i blodet. Forstyrrelser i eggløsningen bidrar også til at østrogennivået øker. Hvis man ikke har eggløsning, har man heller ikke produksjon av gestagener, og livmorslimhinnen fortsetter å vokse.

Tamoxifen-behandling

Tamoxifen-behandling ved brystkreft øker risikoen for kreft i livmor. Tamoxifen hemmer østrogenreseptorer, men har samtidig en stimulerende effekt på livmorslimhinnen.

Arv

Kvinner med nedarvet mutasjon i DNA-reparasjonsgener i familier med arvelig tykktarmskreft (HNPCC), har økt risiko for utvikling av livmorkreft.

P-piller reduserer risikoen

Bruk av p-piller av kombinasjonstypen (som inneholder både østrogen og gestagen) reduserer i betydelig grad risikoen for senere utvikling av livmorkreft.

Sarkom og svulster av blandet type

Karsinosarkomer har tilsvarende risikofaktorer som livmorkreft oppstått i livmorslimhinnen med fedme, kvinner som ikke har født barn og tilførsel av østrogen.

Strålebehandling øker i lett grad risikoen for senere sarkomutvikling i det strålebehandlede området.

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil