På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Kreftforebyggende fjerning av brystene

Spørsmål om kreftforebyggende fjerning av brystene

Tidspunkt for kreftforebyggende fjerning av brystene bør diskuteres grundig med den enkelte kvinne, siden vi vet at risikoen øker fra 25 års alder. Hos de fleste vil det være naturlig å få inngrepet utført ved cirka 30 års alder.

Disse kvinnene bør fjerne eggstokker ved 35 års alder. Hensikten med behandlingen er å unngå utvikling av kreft. I enkelte tilfelle kan målet være å redusere omfanget av kontroller og eventuelt kompliserende forhold knyttet til dette.

Sykdomsforebyggende fjerning av bryst tilbys kvinner

  • ved kjente mutasjoner i BRCA1 og/eller BRCA 2.
  • ved arvelig brystkreft uten kjent genmutasjon dersom kvinnen selv fremmer ønske om det.
  • hos pasienter som allerede er operert for brystkreft, eventuelt med kjent genmutasjon og som selv ønsker å fjerne det andre brystet.

Dobbeltsidig fjerning av bryst kan også diskuteres ved påvist lobulær karsinom in situ (LCIS). Med de gode muligheter for kontroll som finnes i dag er dette som sjelden aktuelt.

Beskrivelse av inngrepet

Kirurgen gjør påtegning på pasienten før operasjonen i oppreist stilling hvor operasjonsnittet skal legges. Under operasjonen ligger pasienten i ryggleie. Operasjonen utføres i to seanser.
  • I første seanse fjerner brystkirurgen begge brystkjertlene fra det omliggende vevet ned til brystmuskulaturen. Det tilstrebes å bevare så mye hud som mulig. Bindevevshinnen bevares. Det legges inn et vakuumdren.
  • Plastikkirurgene overtar så den rekonstruktive delen av inngrepet og legger inn ekspanderproteser.Proteser med ventil som kan påfylles med saltvann. Ekspanderprotese benyttes når huden er for stram til å legge inn silikonprotesen direkte.Det fylles saltvann i protesen på henholdsvis høyre og venstre side. Mengde vurderes i forhold til hudsirkulasjonen. Det legges tørrbandasje over såret.

Etter operasjonen bestemmer kirurgen når drenene skal fjernes, som oftest når det siste døgn har kommet 20 til 30 ml sårvæske.  Hun kan reise hjem normalt etter 2 til 4 dager. Etter 4 til 6 dager fjernes bandasjen og en myk BH kan benyttes.

Første påfylling av ekspanderprotesene gjøres 2 til 3 uker etter operasjonen. Videre påfylling gjøres med 1 til 2 ukers mellomrom. Antall påfyllinger og mengde avhenger av størrelsen på brystet.

Ekspanderprotesene blir byttet ut med silikonproteser senere, vanligvis etter cirka 3 måneder.

Pasienten informeres om muligheten for rekonstruksjon av brystvorte.

Her kan du se en video med kreftforebyggende fjerning av brystene. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil