På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Melanom (føflekkreft)

Melanom, også kalt malignt melanom eller føflekkreft, er den mest alvorlige formen for hudkreft og den kreftformen som øker mest her i landet. Risiko for melanom er sterkt forbundet med soling. Jo lysere hud, desto større risiko. Ved forandringer i en føflekk bør man oppsøke lege.

Melanom oppstår i melanocytter, cellene som produserer pigmentfargestoffet melanin som gir farge til hud, hår og øyne. Melanin er sterkt konsentrert i de fleste føflekker.

Kreft kan oppstå i både nye og gamle føflekker overalt på kroppen. Melanom oppstår i de aller fleste tilfeller i hud, men kan også oppstå i slimhinner (nese-, bihule-, munnhule-, kjønnsorgan- og tarmslimhinne), i øye, under negler og i lymfeknuter.

I slimhinne oppstår melanom hyppigst i hode/hals-regionen. Den vanligste lokalisasjonen er i nesekaviteten. Uvealt malignt melanom er den vanligste ondartete svulsten i øyet.

Hos menn er de fleste tilfeller av melanomer lokalisert til overkropp (rygg og bryst). Kvinner hadde tidligere flest tilfeller av melanom på bena, men i dag forekommer de like ofte på overkroppen.

Video av hudens funksjon og utvikling av melanom

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil