For å endre tekststørrelsen, hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac) og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske, 0 for å tilbakestille.
Skriv ut
Oppfølging ved ryggmargssvulster
Kontroll av svulsten
Meningeom/schwannom
Ved meningeom og schwannom i ryggradskanalen skal man som hovedregel følge de nasjonale retningslinjene for oppfølging og kontroll. Dette betyr at man etter operasjon og/eller strålebehandling tar MR etter 3–6 måneder, samt etter 1, 3, 6, 10 og 15 år.
- Dersom det oppstår nye nevrologiske symptomer skal det gjennomføres kontroll og MR utenom oppsatt plan.
- Ved tilbakefall av svulst eller vekst av restsvulst, må pasienten henvises til ny nevrokirurgisk vurdering med tanke på å fjerne svulsten.
Lavgradig gliom (ependymom, astrocytom WHO grad 1/2 og oligodendrogliom grad 2)
- Dersom det besluttes at man ikke skal gi tilleggsbehandling, så vil første MR-kontroll gjøres 3 måneder etter operasjon hos kirurgen.
- Kirurgen anbefaler så et videre kontrollopplegg ofte i tråd med følgende:
- dersom MR ved 3–6-månederskontroll ikke viser tegn til tilbakefall eller restsvulst, anbefales neste kontroll om 6 måneder, deretter årlige MR-kontroller.
- dersom MR ved 3–6-månederskontroll viser restsvulst eller tilbakefall av svulst bør kreftspesialist rådføres. Nevrokirurg og kreftspesialist vil så beslutte om det skal gis strålebehandling og/eller cellegiftbehandling. Dersom det velges videre observasjon i disse tilfellene, vil det lages en individuelt tilpasset oppfølgingsplan.
Høygradige gliomer
Etter endt hovedbehandling (kirurgi, strålebehandling og eventuelt cellegiftbehandling) anbefales kliniske kontroller med forutgående MR hver 3.- 6. måned i regi av kreftspesialist eller nevrolog. Behandlingsmulighetene ved tilbakefall er dessverre ofte begrensede og vil individualiseres basert på svulsttype og klinisk situasjon.
Rehabilitering
Nesten all rehabilitering skjer i pasientens hjemfylke.
Nivået av opptrening bestemmes av hvor stort potensiale man mener det er for forbedring. Rehabiliteringen består blant annet i å kunne lære seg å mestre en eventuell nedsatt funksjon, det vil si bruk av tekniske hjelpemidler og teknikker for håndtering av naturlige funksjoner (for eksempel blære- og endetarmsfunksjon).