På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Kirurgisk behandling ved ryggmargssvulster

Tidlig diagnostikk og behandling er av vesentlig betydning for det funksjonelle resultatet ved kirurgisk behandling.

Hensikten med kirurgisk behandling avhenger i stor grad av type svulst; for noen typer skal man tilstrebe total fjerning av svulsten, mens ved andre svulster er målet å ta biopsi/begrenset fjerning.

Hva som er mulig å oppnå med kirurgisk behandling bestemmes av hvor hissig svulsten vurderes å være og svulstens beliggenhet. I tillegg vil det ha betydning om svulsten allerede forut for operasjonen har forårsaket skader på nervevevet. Ryggmargen er ekstremt ømfintlig for skader og har liten evne til å gjenvinne tapt funksjon.

Den kirurgiske tilgangen bestemmes av svulstens lokalisasjon.

  • Bakre tilgang, hvor man helt eller delvis fjerner en eller flere ryggvirvler (laminektomi/laminotomi), velges ved svulster lokalisert bak og til sidene.
  • Fremre tilgang (gjennom buk- eller brystvegg eller i fremre nakke) velges ved svulster som ligger fortil i ryggmargskanalen.

Dersom den kirurgiske tilgangen eller kreftsykdommen gir ødeleggelse som i seg selv medfører fare for brudd eller instabilitet som truer nerver og nervevev, kan det være nødvendig med innvendig stabilisering (metallskruer/stenger/plater).

Truende tverrsnittssyndrom/malign medullakompresjon (MMK)

Truende tverrsnittssyndrom (også kalt malign medullakompresjon - MMK) gir fare for varige ryggmargsskader og trenger øyeblikkelig utredning og strålebehandling og/eller kirurgi for å forhindre permanente nevrologiske utfall.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2021
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil