På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Overlevelse ved prostatakreft

I følge Kreftregisteret har det fra midten av 1990-tallet vært en økning i overlevelsen av prostatakreft. Antallet menn som lever med prostatakreft har doblet seg i løpet av de siste 10 årene.

PSAGleasonscore og svulstens utbredelse (T-stadium) er viktige faktorer i vurdering av overlevelse for kreft i prostata, og risiko for tilbakefall.

Alle typer prostatakreft kan i prinsippet spre seg til lymfeknuter og eventuelt videre til skjelett eller andre organer. Tidsforløpet for en slik utvikling er helt avhengig av svulsttypen. Ved Gleasonscore mindre enn eller lik 6 kan utviklingen ta 10–20 år eller lenger. Ved Gleasonscore større enn eller lik 8 kan sykdommen spre seg før den kan påvises i prostata.

For inntil 30 år siden hadde hele 70–75 % av all påvist prostatakreft enten vokst gjennom prostatakapselen eller spredt seg til andre organer i kroppen. Innføringen av PSA-undersøkelse har ført til at 75 % av sykdomstilfellene oppdages ved lokalisert sykdom.

Fem års relativ overlevelse for menn som får påvist prostatakreft uten fjernspredning er 102,5 %, mens relativ overlevelse for de med fjernspredning er betydelig lavere, 46,6 %.

 

 

5 års relativ overlevelse for pasienter med prostatakreft, i prosent etter stadium og diagnoseperiode 1983–2022.
Kilde: Kreftregisteret

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil