Hovedbehandling ved nyrekreft er å forsøke fjerne alt svulstvev i nyren, og områder der det er sannsynlig at kreften kan spre seg. Siktemålet er helbredelse av kreftsykdommen. Inngrepet kan eventuelt gjøres som et ledd i lindrende/livsforlengende kombinasjonsbehandling ved spredning.
Vanligvis fjernes hele nyren med urinleder, binyre, omliggende fettvev og lymfekjertler i nyreportområdet. Ved mindre svulster som befinner seg i øvre eller nedre del av nyren, kan delvis fjerning ha like god helbredelsesrate som om man fjerner hele nyren. Forutsetninger for å velge nyrebevarende kirurgi er at man får fjernet hele svulsten under operasjonen.
Fjerning av hele eller deler av nyren kan gjennomføres som åpen kirurgi gjennom fremre bukvegg eller bakre bukvegg. Operasjonen kan også gjøres med kikkhullsteknikk. Hva som velges vil være avhengig av svulstens størrelse og utbredelse (TNM), om det er svulsttromber/blodpropp i kar, og om det foreligger spredning til lymfekjertler.
Hvordan forbereder jeg meg?
Du blir vanligvis lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen. Denne dagen får du snakke med en sykepleier på sengeposten og legen som skal operere deg. En lege intervjuer og undersøker deg for å samle informasjon til journalen din. Om ettermiddagen informerer anestesilege eller anestesisykepleier deg om narkosen. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste seks timene før operasjonen. Du kan drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, saft og brus fram til 2 timer før du skal ha narkose. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillatt de siste 2 timene før narkosen.
Om kvelden får du en sprøyte med et blodfortynnende medikament, og en avslappende tablett.
Hvordan foregår behandlingen?
Operasjonen foregår i full narkose og tar vanligvis to til tre timer. Vi benytter enten kikkhullsmetode, eller vanlig operasjon med et snitt i huden på cirka 30 cm. Kirurgen diskuterer med deg på forhånd om hvilken metode som egner seg best for deg. De fleste reiser hjem etter cirka en uke.
Gjør det vondt?
Under selve operasjonen har du full narkose, og har ikke smerter. Etter operasjonen blir du hele tiden overvåket av erfarne sykepleiere, som sørger for at du ikke har sterke smerter.
Etter behandlingen
Etter operasjonen blir du flyttet til observasjon ved postoperativ avdeling. Der får du tett oppfølging mens du våkner fra narkosen. Blodtrykket blir målt, og ved behov får du smertestillende og kvalmestillende medisin.
Dagen etter operasjonen blir du vanligvis flyttet tilbake til rommet ditt på sengeposten der du er innlagt.