På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Celleprøvetaking fra livmorhals

Celleprøvetaking fra livmorhals er et organisert screeningprogram av friske kvinner uten symptomer, for å kunne diagnostisere forstadier til livmorhalskreft. Metoden skal ikke brukes som diagnostikk av livmorhalskreft.

Det unike med screening av livmorhalskreft er at denne kreftformen kan stoppes fra videre utvikling ved behandling gitt på et tidlig stadium, før cellene har begynt å vokse inn i andre cellelag. Godt organiserte screeningprogrammer kan redusere både forekomst og dødelighet av livmorhalskreft. I det organiserte screeningprogrammet tas prøve hvert 3. år av kvinner mellom 23–59 år. Livmorhalsscreening har medført et fall i antall livmorhalskreft på 60–70%.

En negativ prøve kan ikke sikkert utelukke forstadier til kreft. Celleprøver kan derfor aldri stå alene som diagnostikum hos pasienter med symptomer.

Faktorer som kan resultere i dårlig prøve:

  • Betennelse i underlivet.
  • Menstruasjon. Hos fruktbare kvinner bør prøve tas i den fasen av kvinnens syklus hvor livmorslimhinnen bygger seg opp. 
  • Graviditet. Prøve tas tidligst 8–12 uker etter fødsel.
  • Postmenopausale kvinner med tørre og tynne slimhinner i skjeden.

Beskrivelse av undersøkelsen

Før undersøkelsen må kvinnen tømme blæren. Pasienten ligger i gynekologisk leie. Et instrument føres inn i skjeden. I rett posisjon åpnes instrumentet slik at skjedeveggene holdes fra hverandre og livmorhalsen kommer til syne. En spatel roteres for å få med overflateceller fra hele livmormunnen (nederste del av livmorhalsen). Deretter tas en prøve fra livmorhalsen med en livmorhalsbørste. Dette kan forårsake blødning. Prøvematerialet sendes til analyse. Prøvetakingen tar 5-10 minutter.

Små blødninger umiddelbart etter prøvetaking kan forekomme. Prøvesvar er klart etter 2 uker. 

En spatel roteres for å få med overflateceller fra livmormunnen. Det tas en prøve fra livmorhalsen med en livmorhalsbørste. En spesialbørste brukes ved væskebasert celleprøve.


 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil