På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Kirurgisk fjerning av lymfeknuter ved gynekologisk kreft

Fjerning av lymfeknuter gjøres for å vurdere om det foreligger kreftspredning ved kreft i livmorhals, livmor, eggstokk og eggleder.

Fjerning av lymfeknuter gjøres enten som et lymfeknutetoalett eller som en lymfeknutestaging. Det utføres enten som et eget inngrep eller i forbindelse med et større inngrep. Når operasjonen utføres separat utføres den som kikkhullskirurgi.

Beskrivelse av operasjonen

Før inngrepet gjøres tømmes tarmen. Inngrepet gjøres i narkose.

Ved lymfeknutetoalett gjøres en fullstendig fjerning av lymfeknuter og alt lymfatisk vev i bekkenet, langs hovedpulsåren (aorta) og langs kroppens hovedvene (vena cava). Dette gjøres for å diagnostisere ikke-synlig spredning av svulstceller. Ved livmorhalskreft benyttes alltid lymfeknutetoalett i bekken.

Ved lymfeknutestaging fjernes synlige lymfeknuter, men ikke alt lymfatisk vev. Lymfeknutene sjekkes for spredning. Staging anvendes vanligvis ved eggstokk- og livmorkreft.

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av lymfeknuter. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil