Vekstfaktorstøtte

Cellegiftbehandling påvirker benmargen slik at antall hvite blodlegemer blir sterkt redusert. Dette gir økt risiko for infeksjoner.

Vekstfaktorer som stimulerer produksjonen av blodceller i benmargen er naturlig forekommende. Vekstfaktor stimulerer produksjonen av nøytrofile granulocytter som er en type hvite blodlegemer som beskytter mot infeksjoner. Vekstfaktorer kan også renfremstilles i et laboratorium.  For å dempe risikoen for infeksjon kan man gi vekstfaktoren som er fremstilt i labaratorium som et medikament.

Hvordan gis vekstfaktor?

Vekstfaktoren settes som sprøyte rett under huden, enten en gang om dagen i et gitt tidspunkt mellom cellegiftkurene, eller som en engangssprøyte ett til fire døgn etter avsluttet kur.

Du vil få opplæring i å sette sprøyter selv. Ønsker du ikke å sette sprøyter selv kontaktes hjemmesykepleien på ditt hjemsted.

Første gang sprøyten settes bør du ha tilgang til førstehjelp på legekontor da medisinen i svært sjeldne tilfelle kan gi alvorlige allergiske reaksjoner.

Medikamentet oppbevares i kjøleskap når du er hjemme.

Gjør det vondt?

Etter noen dager kan du få vondt i rygg og/eller ben på grunn av den store celledelingen i benmargen. Dette er ikke farlig, og du kan ta reseptfrie smertestillende medikamenter for å dempe smertene.