På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Dybdevevsprøvetaking av penis

Ved utbredt peniskreft (svulst større enn T2), det vil si når svulsten vokser gjennom svamplegeme, kan legen uten problemer vurdere hvor dypt svulsten infiltrerer. Ved overfladiske svulster (Tis-T1) er det umulig å vurdere hvor dypt svulsten vokser uten å gjøre en dybdevevsprøve. For å kunne med trygghet velge organbevarende kirurgi må man vite om svulsten vokser nedover i vevene (er infiltrerende) og hvor dypt den eventuelt vokser.

Vevsprøver fra penishodet og fra forhuden kan gjøres i lokalbedøvelse med en biopsistanse.

Beskrivelse av undersøkelsen

Lokalbedøvelse settes i svulsten og ved basis av denne. En sylinderformet vevsprøve borres ut med en biopsistanse og fiskes ut med en pinsett. Det sys eventuelt et sting ved behov.

Pasienten har en samtale med lege om videre behandling når svar på den histologiske undersøkelsen av vevsprøven foreligger. 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil