På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Primær strålebehandling ved kreft i skjeden

Primær strålebehandling kan være et alternativ for pasienter med kreft i skjeden. Strålebehandlingen kombineres vanligvis med cellegiftbehandling der kombinasjonen tåles. Strålebehandlingsdoser eller intensitet skal ikke reduseres for å bedre toleranse for kombinert behandling. I slike tilfeller vil cellegiftbehandlingen reduseres eller avsluttes.

Hvilken behandling gis?

Det gis mot behandlingsområdet i bekkenet 27 (25) strålebehandlinger a 1,8-2 Gy. Behandlingsopplegget og dosering bestemmes individuelt.

Hvordan kan jeg forberede meg?

En halv time før du har time til strålebehandling skal du ha tømt blæren og drukket to glass vann. Dette skal du gjøre hver gang du skal til strålebehandling for å ha tilnærmet likt blærevolum hver gang.

Det tas blodprøver cirka en gang pr uke.

Hvordan foregår strålebehandling?

Det gis både utvendig (ekstern) og innvendig (braky) strålebehandling. Strålebehandling gis hver dag, 5 dager i uken. Total behandlingsperiode er cirka 6 til 7 uker. Innvendig strålebehandling startes vanligvis mot slutten av behandlingen.

I den tiden du får strålebehandling representerer du ingen strålefare for dine omgivelser. Du kan omgås andre, også barn og gravide, akkurat som før.

Hvor lenge varer behandlingen?

Strålebehandling varer som regel fra 15 til 20 minutter.

Hvilke bivirkninger kan oppstå på grunn av behandlingen og hva kan jeg gjøre?

De fleste bivirkningene som kan oppstå under behandlingen skyldes at friske organer ligger i strålefeltet. Dette omfatter deler av tynntarm og tykktarm, urinblæren, øvre del av skjeden, lymfeknuter, eggstokkene, noe bekkenskjelett og livmoren. Bivirkningene oppstår gjerne etter at du er godt i gang med behandlingene. Det er viktig å understreke at ikke alle får de samme bivirkningene, og det er svært varierende hvor plagsomme de blir.

Diaré og magesmerter

Strålebehandling mot tarmen kan medføre at du får løs avføring eller diaré. Du kan også få luftsmerter og andre magesmerter.

Forholdsregler:

 • Det viktigste for deg under strålebehandlingen er å tillegge deg gode kostvaner og at du unngår et altfor stort vekttap
 • Det finnes medisiner som er effektive mot diaré (loparamid) - spør på sykehuset eller apoteket

Kostråd:

 • Du må drikke rikelig.
 • Unngå søtmelk, mat med melk, brun ost, grovt brød, for mye frukt og rå grønnsaker. Sure melkeprodukter som Cultura, Biola og yoghurt tåles ofte godt.
 • Fet mat kan forverre diaré.
 • Fiberrik mat forverrer problemer med luft i tarmen.
 • Snakk med personalet, de kan gi deg gode råd og hjelpe deg å finne fram til aktuelle brosjyrer om kostråd.

Kvalme

Strålebehandling mot buken kan framkalle kvalme, og får du cellegift i tillegg vil denne kvalmen bli forsterket.

Forholdsregler:

 • Gode kostvaner er viktig for å redusere kvalmen.
 • Du får tilbud om kvalmestillende medisiner - Snakk med helsepersonalet 

Kostråd:

 • Unngå livretter - du kan oppdage at maten smaker annerledes, og du kan miste lysten på det du er glad i.
 • Spis hyppige og små måltider.
 • Forsøk å gjøre spisesituasjonen innbydende og delikat.
 • Drikk rikelig, minst 1 til 2 liter per døgn. Det kan være vanskelig å drikke mye når du er kvalm og da må væsken gis intravenøst.
 • Ofte er det lettere å få i seg klare drikker, samt kald mat og tørr mat som ikke smaker eller lukter for mye.
 • Det kan være lurt med tilskudd av næringsrike mellommåltider, som for eksempel tørket frukt og nøtter, hermetisk frukt og kjeks, tilsetting av næringspulver i matlagingen (Afi-Nutrin), samt næringsrike drikker. Det finnes ulike typer næringsdrikker som kan fås på sykehuset eller kjøpes på apoteket.

Påvirkning av benmargen

Strålebehandling mot bekkenet kan føre til redusert produksjon av røde og hvite blodlegemer. Årsaken til dette er påvirkning av benmargen som igjen kan føre til blodfattighet (anemi), økt blødningsfare og infeksjonsrisiko. De ukentlige cellegiftkurene du får påvirker også produksjonen av blodceller i benmargen.

Forholdsregler:

 • Regelmessige blodprøver, minst 1 gang pr. uke
 • Jernholdig kosttilskudd (etter samråd med lege)
 • En sprøyte med medisiner som stimulerer benmargen, kan bli nødvendig
 • Blodoverføring kan bli nødvendig

Seksualfunksjon

Bestråling mot nedre bekkenregion kan i mange tilfeller få konsekvenser for seksualfunksjonen. Du kan oppleve tørrhet, sårhet og sammenvoksninger i skjeden, som kan gi smerter under samleie. Som følge av at eggstokkene ligger i strålefeltet, vil du komme i overgangsalderen fordi eggstokkene slutter å produsere hormoner. Du mister også evnen til å bli gravid.

Forholdsregler:

 • Hormonbehandling - snakk med legen om dette.
 • Bruk av hormonkrem i skjeden hvis denne føles tørr og sår - snakk med behandlende lege eller helsepersonalet
 • Du vil få informasjon om plaststav og glidekrem for å holde skjeden åpen og for å tøye skjedeveggen.

Tretthet

Strålebehandlingen kan føre til at du føler deg mer trett og slapp. Behandlingene er en fysisk påkjenning. Stress og en utrygg livssituasjon kan også føre til at du er mer sliten enn vanlig. Nedsatt matlyst, kvalme, diaré og smerter øker tretthetsfølelsen.

Forholdsregler:

 • Du bør hvile minimum en halv til en time hver dag, helst rett etter hver strålebehandling.
 • Frisk luft er bra. En spasertur hver dag vil gjøre deg godt, og den behøver ikke å være så lang.
 • Det er viktig med et variert og næringsrikt kosthold og rikelig med drikke.

Urinveisproblemer

Slimhinnen i urinblæren kan bli irritert av strålebehandlingen. Dette medfører plager som kan minne om urinveisinfeksjon, med hyppig vannlating, svie, smerter og småblødninger.

Forholdsregler:

 • Rikelig drikke/væsketilførsel
 • Urinprøve kan fastslå/utelukke urinveisinfeksjon
 • Antibiotika ved eventuell infeksjon

Senplager etter strålebehandling

Senskader skyldes oftest ødeleggelse av normalvev med utvikling av arrdannelse og dermed redusert funksjon. Yngre kvinner som er bestrålt mot bekkenet kommer i overgangsalderen siden eggstokkene vil ligge i strålefeltet, og de kan få tørre slimhinner i skjeden.  Magesmerter, diaré og forstoppelse kan være betinget i varierende grad av arrdannelse i tykktarm, og kan eventuelt føre til tarmslyng. Det er vanlig med endret tarmfunksjon, i form av hyppig avføring og problemer med å holde på avføringen. Blæren kan få redusert volum og dårligere lukkemuskel, med følgende hyppig vannlating eller urinlekkasje. Stråling mot bekkenskjelettet kan føre til brudd i knoklene. Bruddene er ofte små og det kan være vanskelig å stille diagnose.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil