Symptomer ved kreft i bukhinnen

Det kliniske bildet ved pseudomyxoma peritonei er vanligvis  økende abdominalomfang og påvisning av slim i buken (jelly belly). Men sykehistorie som akutt blindtarmbetennelse eller slim som tilfeldig funn er alternative presentasjonsformer.

Ved lite hissige ondartete (lavmaligne) svulster ses:

  • Vekst av buken med ukarakteristisk spreng eller smerter. I ekstreme tilfeller kan kan press på mellomgulvet forårsake tungpustethet med betydelig invaliditet, og disponere for komplikasjoner som lungebetennelse og dyp blodpropp. 
  • Hyppig vannlatning på grunn av press på blæren.
  • Tegn på tarmslyng på grunn av sammenklemning av tarm.
  • Smerter som ved akutt blindtarmbetennelse.
  • Lyskebrokk med svulst på grunn av indre trykk i buken forårsaket av slimmengden.
  • Svulstvekst på eggstokkene. (Misoppfattes ofte som primær eggstokkreft).

Det kliniske bildet ved PMP er vanligvis økende bukomfang og påvisning av slim i buken (jelly belly). Men sykehistorie som akutt blindtarmbetennelse eller slim som tilfeldig funn er alternative presentasjonsformer.

Bilde av pasient med pseudomyksom

Frontbilde av pasient med uttalt PMP.

Bilde av pasient med pseudomyksom, sidebilde

Sidebilde av pasient med uttalt PMP.


Fordelingen av slim i buken er karakteristisk. Som regel sees slim og fastsittende tumor særlig i bukhinnefolden, overflatisk på lever og galleblære, under høyre side av mellomgulvet, rundt tykktarm, i fossa Douglasi (rommet ved overgangen av nedre del av tykktarm og endetarm) og på eggstokkene hos kvinner. 

I slimet ses som regel få, lett atypiske epiteliale celler. Ofte er begge eggstokker affisert. Tidligere mente man at tumor utgikk fra eggstokkene, men immunhistokjemiske undersøkelser tyder på at tumor i eggstokkene skyldes spredning. Ofte er tumor derfor mistolket som lavgradig eggstokkreft. Som regel er blindtarmen utgangspunktet, men andre primære lokalisasjoner er i sjeldne tilfeller rapportert.
Les mer om PMP

Mer ondartete svulster har tendens til å debutere med spesifikke organsymptomer på grunn av gjennomvekst av organer.

Differensialdiagnoser

Annen sykdom som kan gi lignende symptomer og kan forveksles med kreft i bukhinnen er akutt blindtarmbetennelse.