På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Symptomer på kreft i urinblæren

De vanligste svulsttypene i blæren gir symptomer tidlig, og blæren er lett tilgjengelig for undersøkelse og behandling gjennom urinrøret (endoskopi). Svulster på innsiden av blæren blør lett og hovedsymptomer er derfor synlig blod i urinen, med eller uten ulike former for vannlatningsproblemer.

Kreft i urinleder og nyrebekken er ikke like lett å påvise, og symptomer kan komme senere i forløpet. Kreft i dette området diagnostiseres derfor ofte senere i sykdomsforløpet. Ved svulster i de øvre urinveier er takvise og kraftige ryggsmerter (nyrekolikker), med utstråling ned mot blæren og ledsagende kvalme og oppkast det dominerende symptom, i tillegg til blod i urinen. Slike smerter kan oppstå på grunn av svulster eller koagler som hindrer avløpet for urin fra nyrebekkenet.

Ved utbredt urotelkreft kan pasienten, i tillegg til kolikksmerter, få symptomer fra allerede oppståtte spredningssvulster; ryggsmerter og generelt svekket allmenntilstand.

Differensialdiagnoser

Andre sykdommer kan gi lignende symptomer som ved kreft i blære/urinveier. 

De fleste symptomer fra urinveiene er forårsaket av godartede lidelser. Det forekommer ingen kreftspesifikke symptomer.

Blod i urinen, uten andre symptomer, utredes på mistanke om blærekreft, men forekommer også ved steiner, infeksjoner og andre sykdommer i urinveiene. Vannlatningsplager er også vanlig ved betennelse i blære/urinrør og hos kvinner i/etter overgangsalder.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil