Tilbake

Behandling med aromatasehemmere ved brystkreft

Aromatasehemmere er en gruppe medikamenter som reduserer produksjon av østrogen. Nivået av østrogen blir svært lavt og de hormonfølsomme brystkreftcellene får derfor liten stimulering. Uten denne stimuleringen mister brystkreftcellene evnen til videre vekst og går til grunne.

Cirka 80 % av brystkreftsvulster er hormonfølsomme. Det kvinnelige kjønnshormonet (østrogen) stimulerer til vekst av brystkreftceller ved å binde seg til østrogenmottakere i brystkreftceller. Hos kvinner i fruktbar alder skjer mesteparten av østrogenproduksjonen i eggstokkene. Etter overgangsalder skjer produksjonen av østrogen i fettvev og muskelvev.

Aromatasehemmere gis til kvinner som har passert overgangsalderen og har hormonfølsom brystkreft.

Hvordan foregår behandlingen?

Aromatasehemmere gis som en tablett daglig. Det finnes 3 typer aromatasehemmere  som har lik effekt på brystkreft: Femar® (letrozol 2,5 mg), Arimidex® (anastrozol 1mg) og Aromasin® (eksemestan 25 mg). Hvilke type aromatasehemmer du skal bruke vil variere og kan også endres i løpet av behandlingen.

Bivirkninger det kan være nyttig å kjenne til i forbindelse med denne behandlingen

Noen bivirkninger ved bruk av aromatasehemmere er av samme type som symptomer man får i overgangsalderen som for eksempel hetetokter og økt svettetendens. Mange opplever muskel-og leddstivhet/ smerter. Bruk av aromatasehemmere kan gi benskjørhet. Det er vanlig å tilby en tilleggsbehandling med Zometa® (zoledronsyre) til kvinner som får annen tilleggsbehandling. Zoledronsyre styrker også skjelettet og forhindrer utvikling av benskjørhet. Du vil også bli tilbudt tilskudd av en kalktablett.

Noen opplever såre og tørre slimhinner i underlivet. Det kan hjelpe og unngå bruk av såpe ved vask av underlivet og heller bruke jordnøttolje eller jojoba olje. Ved tørrhet i skjeden kan du benytte middler som Replens® eller Repadina® som fuktiggjør skjeden.

Noen opplever å bli tynnere i håret.  

Unngå inntak av østrogen i tablettform eller bruk av lokale østrogener i skjeden og helsekostprodukter som inneholder phytoøstrogener.