Brystrekonstruksjon med latissimus dorsi teknikk

Hva er brystrekonstruksjon med latissimus dorsi teknikk?

Rekonstruksjon med latissimus dorsi teknikk betyr rekonstruksjon ved hjelp av hud/muskulatur fra ryggen. Hud og muskel skyves under huden i armhulen og foran på brystet. Det kan også legges en protese under muskelen for å oppnå riktig størrelse på brystet. Teknikken brukes ved stråleskadet eller stram hud. Operasjonen gir ett arr på ryggen og to på brystet, men disse vil normalt kunne skjules under en bh. Operasjonen gjennomføres i full narkose.

Hvordan forbereder jeg meg?

Dagen før operasjonen får du snakke med kirurgen som skal operere deg. Det vil også bli tatt et bilde av operasjonsområdet. I tillegg får du snakke med anestesilege/anestesisykepleier om narkosen, mens sykepleier på sengeposten vil informere deg om forberedelsene til operasjonen.

Kvelden før får du tilbud om 25 mg Sobril (en beroligende tablett) som en forberedelse til narkosen. Du vil også få et lite klyster for å tømme tarmen. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste 6 timene før operasjonen. Men du kan drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft frem til 2 timer før du skal til operasjon. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillatt de 2 siste timene før narkosen. Sukkersykepasienter følger eget opplegg.

Operasjonsdagen måles temperatur, puls og blodtrykk, og operasjonsfeltet barberes.

Du får 25 mg Sobril som kvelden før, dusjer og får ren seng. For øvrig må du konferere med legen om du skal ta dine faste medisiner som du pleier. Sukkersykepasienter følger eget opplegg.

Etter operasjonen

Du våkner opp på postoperativ avdeling, men kommer som regel tilbake til rommet ditt samme kveld. Til å begynne med er det vanlig å ha en del smerter, og du vil selvfølgelig få smertestillende medikamenter. Det er viktig at du sier i fra når du har smerter.

Under operasjonen fikk du innlagt to dren (plastrør) i sårhulene, ett på ryggen og ett på brystet. Dette for å drenere blod og sårvæske. Drenene fjernes etter avtale med kirurgen.

Du fikk også innlagt et kateter i urinblæren, som fjernes etter avtale med kirurgen.

De første par døgnene får du intravenøs væsketilførsel. Dersom du orker det, kan du allerede fra første dag drikke forsiktig og eventuelt spise litt.

Bandasjen på såret blir skiftet ved behov, og skal sitte så lenge kirurgen bestemmer.

Det er viktig at du så fort som mulig er litt oppe og i aktivitet. Armen din skal ligge på en pute og ut fra kroppen. Dette for ikke å klemme på såret. En fysioterapeut vil vise deg hvordan armen bør brukes og hvilke øvelser du kan gjøre.

Forholdsregler

  • Du skal ikke løfte tungt de nærmeste 3-4 ukene.
  • Du må ikke løfte armen over skulderhøyde de 2 første ukene.
  • Du skal fortsatt ikke røyke.
  • Ta kontakt med avdelingen om det oppstår problemer.

Hjemreise og videre kontroll

Du kan vanligvis reise hjem etter 7-10 dager. Ved avreise avtales poliklinisk kontroll. Du vil også få beskjed om ny innleggelse etter 3-5 måneder for rekonstruksjon av brystvorte og eventuell justering. Sykmelding får du av legen før du reiser.