Bruk av vaginal dilator i forbindelse med strålebehandling i bekkenet

Hva er vaginal dilator?

En vaginal dilator er en silikon- eller plaststav som skal føres inn i skjeden for å tøye vagina. Disse kommer i ulike størrelser, hvilken størrelse som passer vil være individuelt.

Hvorfor bruke vaginal dilator?

Når kvinner får strålebehandling mot bekkenområdet, oppstår det endringer i skjedens slimhinner. Slimhinnene kan bli såre, tørre og mindre elastiske. Du bør derfor benytte vaginal dilator for å tøye skjedeveggene for å forhindre forsnevring. Forsnevring kan gi problemer med å få utført underlivsundersøkelse ved et senere tidspunkt og/eller problemer med å gjenoppta og fortsette seksuelt samliv.

Når begynne med vaginal dilator?

Du kan begynne å bruke vaginal dilator rundt to uker etter avsluttet strålebehandling. Dersom du er sår nedentil kan du vente til sårheten avtar. Vaginal dilator er kostnadsfri for deg og lege søker NAV om refusjon. Du vil få tilsendt dilatorsettet pr. post. 

Hvordan bruke vaginal dilator?

  • Vask og skyll dilatoren godt i varmt vann før bruk.
  • Påfør et glidemiddel på den avrundede tuppen og deler av skaftet. Dette skal være et vannbasert, olje- og parfymefritt glidemiddel som ikke inneholder klorheksidin.
  • Bruk dilatoren et sted du føler deg komfortabel. For eksempel stående i dusjen eller liggende på ryggen i sengen.
  • Slapp godt av og før dilatoren forsiktig inn i skjeden med tuppen først. Hold et øyeblikk og trekk staven forsiktig ut. Gjenta flere ganger, rundt tre minutter hver gang. Om du ikke får til tre minutter, gjør det du klarer. Litt er bedre enn ingenting!
  • Det er viktig at du fører dilatoren så langt inn som mulig fordi skjedens øverste del er mest utsatt for sammenvoksinger. Du skal kjenne at det butter litt i mot.
  • Vask dilatoren etter bruk.
  • Bruk vaginal dilator omtrent tre ganger i uken.

Hvor lenge brukes vaginal dilator?

Du kan bruke vaginal dilator i to til tre måneder etter avsluttet strålebehandling, eventuelt lenger ved behov. Etter avsluttet behandling anbefales det en gynekologisk undersøkelse. Gynekolog kan da vurdere om det er behov for videre bruk.

Seksualitet

Dersom du er seksuelt aktiv kan du gjenoppta seksuallivet når det føles naturlig for deg. Fordi slimhinnene kan bli tynnere og tørrere etter strålebehandling, kan det oppstå mindre blødninger. Dette er ufarlig og normalt, og kan også oppstå ved bruk av dilator. Vaginalt samleie kan erstatte bruk av vaginal dilator; et samleie erstatter én gangs bruk av dilator.

Om du ønsker det tilbys samtale med sexologisk rådgiver, enten alene eller sammen med partner. Sexologisk rådgiver kan svare på spørsmål du har og ting du er usikker på, samt gi råd og veiledning. Personalet kan hjelpe deg med henvisning.