Kirurgisk behandling ved kreft i skjoldbruskkjertelen

 

Differensiert skjoldbruskkjertelkreft

Standardbehandling for differensiert skjoldbruskkjertelkreft (papillær og follikulær type) er fjerning av hele skjoldbruskkjertelen. Fjerning av en av skjoldbruskkjertellappene (halvsidig fjerning) anses tilstrekkelig for enkelte pasienter med lavrisikosvulster. Fjerning av lymfeknuter utføres i varierende omfang.

Fjerning av lymfeknuter i de sentrale delene med den hensikt å forebygge tilbakefall gjøres ikke rutinemessig. Dette anbefales derimot som del av primæroperasjonen i tilfeller der dette kan gjøres med lav komplikasjonsrisiko. Argumenter for dette er å redusere nødvendigheten av reoperasjoner ved tilballefall av sykdom sentralt i halsområdet, som medfører betydelig økt sjanse for komplikasjoner. Fjerning av lymfeknuter ut til sidene i halsområdet utføres bare dersom det påvises spredning.
Les mer om fjerning av lymfeknuter

Medullær skjoldbruskkjertelkreft

Kirurgi er den eneste effektive og helbredende behandling ved medullær skjoldbruskkjertelkreft. Hele skjoldbruskkjertelen og lymfeknuter i området fjernes. Ofte fjernes også lymfeknuter ut til sidene i halsområdet og i brystskillevegg.

Hos 10 % av pasientene som har en modersvulst på 1 cm eller mindre, påvises spredning til nærliggende lymfeknuter (lokalt og regionalt), og for større svulster er det spredning i opptil 90 % av tilfellene. Spredningssvulstene kan være svært små. Beggesidig fjerning av lymfeknuter foran og rundt luftrøret samt foran og overfor brystskilleveggen bør derfor alltid utføres. Dersom det påvises spredningssvulster bør det utføres delvis fjerning av lymfeknuter på halsen på den berørte siden. Dersom det er midtlinjeplasserte spredningssvulster skal fjerning av lymfeknuter utføres på begge sider.

Anaplastisk skjoldbruskkjertelkreft

Ved anaplastisk skjoldbruskkjertelkreft fjernes hele skjoldbruskkjertelen først etter utvendig strålebehandling, dersom det ikke foreligger spredning.