På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Årsaker til kreft i skjoldbruskkjertelen

I de fleste tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen er årsaken ukjent.

Hos 20-30 % av pasientene med medullær skjoldbruskkjertelkreft (MTC) opptrer sykdommen i forbindelse med genetiske syndromer, som følge av forandringer i RET-onkogenet, som fører til arvelig MTC. Noen av disse pasientenene får også forstyrrelser i andre hormonproduserende kjertler, med forekomst av svulster flere steder i kroppen. Papillær skjoldbruskkjertelkreft (PTC) kan i sjeldne tilfeller også være familiære.

Risikofaktorer

Pasienter som har fått utvendig strålebehandling på hals har en klart økt risiko for å utvikle skjoldbruskkjertelkreft.

Ved PTC kan stråling være en medvirkende faktor. Tsjernobyl-katastrofen er et ekspempel på det. I årene etter katastrofen økte forekomsten av PTC hos barn og unge i områdene rundt Tsjernobyl. Det er ikke registrert tilsvarende økning i Norge.

På slutten av 70-tallet ble det påvist at forekomsten av follikulær skjoldbruskkjertelkreft (FTC) var størst i områder med lavt jodinnhold i kosten. Senere forskning viste at tilsetning av jod i maten reduserte risikoen for FTC, men andelen av PTC økte i de samme områdene. Jodtilskudd har blitt mer alminnelig i den vestlige verden, og fordi den histopatologiske definisjonen av FTC er blitt snevrere, har den samlede forekomst avtatt.

Det er også en sammenheng mellom betennelse i skjoldbruskkjertelen (tyreoiditt) og PTC.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil