På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Protonstrålebehandling

Det finnes flere ulike typer strålebehandling. Den vanligste typen kalles fotonstrålebehandling, mens man internasjonalt ser økende bruk av protonstrålebehandling. I Norge bygges det nå 2 protonsentre; ett i Bergen og ett i Oslo. Disse skal etter planen åpne for pasientbehandling i 2025. Foton- og protonstrålebehandling antas å ha samme effekt. Fordelen med protonstrålebehandling er at man får mindre stråledose til friskt vev rundt svulsten som skal strålebehandles. Man antar at dette vil gi lavere risiko for senvirkninger av strålebehandlingen enn det man har med fotonstrålebehandling. Det pågår studier for å undersøke dette nærmere.

Protonstrålebehandling gis ellers stort sett på samme måte som fotonstrålebehandling. Man gjennomgår planlegging med fiksering og CT for stråleplanlegging før oppstart av behandling. Plagene under og kort tid etter strålebehandlingen som håravfall, tretthet, rødhet i hud, kvalme og hodeverk er sannsynligvis ganske lik for de to ulike strålemetodene. Protonstrålebehandling vil være mest aktuelt for yngre pasienter med lang forventet levetid.

 

Dette kapittelet er utarbeidet av Norsk nevroonkologisk interessegruppe (NNOIG).

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil