På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Symptomer ved nevroendokrine neoplasme

De vanligste symptomer ved  nevroendokrin neoplasmer er smerte, vekttap, slapphet og hormonsymptomer.

Svulstene er ofte langsomtvoksende og symptomene kommer gjerne gradvis, av og til over år. Symptomene avhenger av hvor i kroppen svulsten sitter, og om svulsten produserer hormoner som gir symptomer. En nevroendokrin svulst kan produsere økt mengde av det hormonet cellen opprinnelig produserte. Dette kan, men behøver ikke, gi symptomer.

I mage-tarmkanalen gir hormonene symptomer først når svulsten har spredt seg til leveren eller andre steder utenfor tarmsystemet. Årsaken til dette er at leveren normalt bryter ned hormoner som kommer med blodbanen fra mage-tarmkanalen før de slipper ut i kroppen og gir symptomer.

 

Svulster i tynntarm og første del av tykktarm kan gi opphav til det "karsinoide syndrom" som består av rødme, vanligst i ansikt/overkropp og normalt ikke fulgt av varmefølelse, samt pustebesvær og diaré. Hos disse pasientene kan hjerteklaffene i høyre hjertehalvdel ødelegges på grunn av arrdannelse, trolig av substanser svulsten slipper ut. Hjertesvikt kan utvikles, og det kan bli nødvendig med hjerteklaffoperasjon. Lungesvulster gir også ofte opphav til hormonsymptomer liknende de fra tynn-/tykktarmssvulster.

Symptomer fra spredning er ofte første tegn ved nevroendokrin neoplasme. Selv små primærsvulster uten symptomer på 1–2 cm i diameter, kan gi opphav til utbredt spredning. Spredning fra nevroendokrine tynn- og tykktarms karsinomer kan medføre tarmslyng eller delvis tarmslyng ved at tarmer dras inn, vann-nyre (hydronefrose) ved at urinledere affiseres eller blodpropp i blodkar i tarmkanalen på grunn av avklemming av disse.

Bildeeksempler

Eksempler på hormoner produsert av nevroendokrine svulster og følgende symptomer

Organ svulsten startet i
Hormon
Symptom
Bukspyttkjertel Insulin Lavt blodsukker
Gastrin Magesår
Glucagon Høyt blodsukker, utslett
VIP Kraftig diaré
Tynntarm Serotonin ”Karsinoid syndrom” med diaré, rødme (flushing) og åndenød
Lunge Serotonin Diaré, rødme (flushing)
Histamin Angioødem
ACTH Cushings syndrom

 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil