På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Metotreksat (CRY)

Metotreksat-kur gis ved non-Hodgkin lymfom.

Hva må gjøres før oppstart av cellegiftsbehandlingen?

Før kuren starter må du ta blodprøver. Dette gjøres enten dagen før eller samme dag som du skal ha kur/behandling.

Hvordan gjennomføres kuren/cellegiftsbehandlingen?

Før kuren starter får du lagt inn en kanyle(veneflon) i en åre i armen og får saltvannsoppløsning. Tabellen under viser hvor lang tid det tar å få det enkelte cellegiftstoffet. Selve behandlingen vil ta noe lengre tid da det gis saltvann før og etter cellegiften.

Gjennomføring av kuren

Dag

Medikament

Gis

Tid

1

Metotreksat

Intravenøst

24 timer

Du får i tillegg forebyggende behandling mot kvalme.
Ved siden av cellegiftkuren vil du få saltvann- og sukkeroppløsning før, under og etter kur.
Det brukes en dråpertellemaskin (infusomat) for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid.

Kalsiumfolinat

36 timer etter start av behandling med stoffet metotreksat, vil du få kalsiumfolinat-tabletter eller intravenøst hver 6. time. Dette gis for å redusere den skadelige effekten av metotreksat på normale celler, og fortsetter til nivået av metotreksat i blodet er tilfredstillende. Blodprøver tas flere ganger i døgnet. Samtidig med kalsiumfolinat tabeletter skal du ta kalsiumfolinat munnskyllevæske, for å redusere plager med sårhet i munnen. Noen trenger også kalsiumfolinat øyedråper.

Under kuren er det viktig med rikelig utskillelse av urin. Urinen skal være basisk under utskillelsen av metotreksat. I tillegg til urinmengde måles derfor pH i urinen din hver 4. time til verdien av metotreksat i blodet er tilfredsstillende.

Hvilke bivirkninger kan kuren gi?

Kvalme, oppkast, magesmerter og diarè

Kvalme og oppkast er sjelden ved denne kuren. Får du disse bivirkningene er det viktig at du melder fra til sykepleier/lege. Tap av væske korrigeres ved å gi ekstra væske intravenøst for å unngå nyreskade.

Tiltak ved kvalme:

 • Lett mat tolereres best, f.eks. te, kjeks og ristet brød.
 • Unngå fet mat, brune sauser og søt mat.
 • Ikke spis yndlingsmaten den første uken etter kur – den kan senere assosieres med kvalme.
 • Kald mat tolereres bedre enn varm mat.
 • Ta kvalmestillende medikamenter hjemme som foreskrevet.
 • Ved vedvarende oppkast og lavt væskeinntak (under 2 liter pr. døgn) etter hjemkomst, kontakt lege.

Vektøkning

I forbindelse med kuren får du mye væske. Du vil derfor bli veid hver dag under kuren for
å se om du har væskeansamling i kroppen.

Forholdsregler: 

 • Drikkemengde og urinmengden måles i de døgnene du får kur.
 • Vanndrivende medikament vil bli forordnet av lege ved behov.

Såre slimhinner

Røde/såre slimhinner, eventuelt blemmer i munnen forekommer ofte etter denne kuren. Også slimhinnene i skjeden, nesen og øynene kan bli såre/tørre. Plagene kommer gjerne den første uken etter avsluttet kur og hos noen kan de vare gjennom hele behandlingsperioden. (Kan forekomme allerede etter første kur.)
Du kan forebygge dette med å skylle munnen med vann eller saltvann etter måltider (1 liter kokt vann tilsatt 1 ss. koksalt - avkjøles) 4-6 ganger hver dag gjennom hele behandlingsperioden (4-6 ganger hver dag)

Tiltak ved sårhet i munnen:

 • Unngå sterkt krydret og for varm mat.
 • Mat med myk konsistens, f.eks. grøt, eggeretter og moset mat anbefales. 
 • Bruk myk tannbørste og tannkrem uten sepe – spør på apoteket
 • Ved uttalte plager, kontakt lege.

Tiltak ved sårhet i skjeden: 

 •  Lokalbehandling med krem/salve, eventuelt hormonsalve.

Tiltak ved sårhet i øyne/nese:

 • Kunstig tårevæske kan være til hjelp. (Kjøpes på apoteket). 
 • Ved uttalte plager, kontakt lege.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegiften kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan medføre svekket infeksjonsforsvar (lavt antall hvite blodlegemer), tendens til neseblødning og hudblødninger (lavt antall blodplater), samt blodfattighet (lav blodprosent). Ved svært lavt antall hvite blodlegemer, kan det være risiko for alvorlig infeksjon som må behandles i sykehus.

Forsøk å leve et mest mulig normalt liv, men hvis mulig unngå nærkontakt med mennesker du vet har en infeksjon, som for eksempel forkjølelse. Kontakt umiddelbart lokalsykehus (om det så er midt på natten) dersom du føler deg uvel og har feber over 38,3°C eller vedvarende temperatur  på 38,0°C i mer enn en time. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer. Også ved nese- og hudblødninger skal du kontakte lokalsykehuset.

Tretthet

Du kan føle deg trett under behandlingen, med økt behov for å hvile. I forbindelse med kurene vil tretthet være mest tilstede den første uken etter kur/cellegiftsbehandlingen. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Gi deg selv lov til å hvile mer enn du gjør til vanlig.

Håravfall

Håravfall er sjeldent uttalt, men du kan bli tynnere i håret.
Du vil kunne få tilbud om parykk. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Ondansetron (kvalmestillende). Du kan i noe grad forebygge dette ved å:

 • Drikke rikelig. 
 • Spise fiberrik kost. 
 • Holde deg i fysisk aktivitet.

Ofte er det nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode. Vi anbefaler et mildt virkende avføringsmiddel, som Levolac/Dufalac. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, kan du trenge sterkere midler. Ulike typer avføringsmidler får du kjøpt uten resept på apoteket f.eks Laxoberal dråper

Hud og negleforandringer

Behandling med Metotreksat kan gi brunlige pigmentforandringer av huden og negleforandringer. Pigmentforandringene kan være permanente. Det er uavklart om medikamentet også kan forårsake andre hudforandringer flere år etter behandlingen, og vi anbefaler derfor at du unngår overdreven soling.

Nedsatt fruktbarhet

Under behandling kan kvinner få uregelmessig menstruasjon eller den kan stanse helt. Da cellegiftsbehandlingen øker risikoen for skader på eggcellene, bør likvel kvinner bruke prevensjon under og opptil et år etter avsluttet behandling.
Produksjon av sædceller hos menn påvirkes, og dette gjør at befruktningsevnen blir nedsatt. Så sant det er mulig, vil du få tilbud om å fryse ned sæd før behandlingen starter. Hos de fleste vil sædproduksjonen bedre seg de første årene etter kurene.
På grunn av risiko for skade på sædceller, er det viktig å bruke sikker prevensjon under og det første året etter avsluttet cellegiftbehandling.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil