På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

LVPP-kur

LVPP-kur gis ved Hodgkin lymfom.

Hva må gjøres før cellegiftkuren?

Før kuren starter må du ta blodprøver. Dette gjøres enten dagen før eller samme dag som du skal ha kur. 

Hvordan gjennomføres kuren?

Dag

Medikament

Gis

Tid

1

Vinblastin

Intravenøst

10 minutter

1-14

Klorambucil

Peroralt

1 ganger om dagen

1-14

Prokarbacin

Peroralt

3 ganger om dagen

1-14

Prednison

Peroralt

3 ganger om dagen

8

Blodprøver8

Vinblastin

Intravenøst

10 minutter

29

Start ny kurDu får i tillegg forebyggende behandling mot kvalme.

Hvilke bivirkninger kan kuren gi?

De vanligste bivirkninger som kan oppstå under kur

Kvalme og oppkast

Kvalme og oppkast kan forekomme.

Forhåndsregler

 • Kurdagen – spis lette, små måltider før og under kur.
 • Lett mat tolereres best, f.eks. te, kjeks og ristet brød.
 • Unngå fet mat, brune sauser og søt mat.
 • Ikke spis yndlingsmaten den første uken etter kur – den kan senere assosieres med kvalme.
 • Kald mat tolereres bedre enn varm mat.
 • Ta kvalmestillende medikamenter hjemme som foreskrevet.

Vevsirritasjon

Vinblastin er sterkt irriterende for huden og vevet omkring blodåren. Det er derfor svært viktig at cellegiften ikke kommer utenfor åren. Du må si fra hvis det gjør vondt rundt kanylen eller armen føles hoven.

Forhåndsregler

 • Hvis du etter at du har kommet hjem merker symptomer som rødhet, hevelse eller varmefølelse der kanylen har ligget, eller i området rundt, er det viktig at du ta direkte kontakt med sykehuset der cellegiftbehandlingen ble gitt.

De vanligste bivirkninger som kan oppstå etter kur

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegiften kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan medføre svekket infeksjonsforsvar (lavt antall hvite blodlegemer), tendens til neseblødning og hudblødninger (lavt antall blodplater), samt blodfattighet (lav blodprosent). Ved svært lavt antall hvite blodlegemer, kan det være risiko for alvorlig infeksjon som må behandles i sykehus.

Forsøk å leve et mest mulig normalt liv, men hvis mulig unngå nærkontakt med mennesker du vet har en infeksjon, som for eksempel forkjølelse. Kontakt umiddelbart lokalsykehus (om det så er midt på natten) dersom du føler deg uvel og har feber over 38,3°C eller vedvarende temperatur  på 38,0°C i mer enn en time. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer. Også ved nese- og hudblødninger skal du kontakte lokalsykehuset.

Tretthet

Du kan føle deg trett under behandlingen, med økt behov for å hvile, spesielt litt lengre ut i behandlingsforløpet.

Forhåndsregler

 • Prøv å finn en balanse mellom aktivitet og hvile. Gi deg selv lov til å hvile mer enn du gjør til vanlig.

Håravfall

Håravfall er sjeldent uttalt, men du kan bli tynnere i håret. Du vil få tilbud om parykk. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk.

Nevrologiske bivirkninger

Vinblastin kan påvirke perifere nerver og gi lett kraftsvikt, prikking, nummenhet eller følelsesløshet i fingre og/eller tær. Det er viktig at du sier fra hvis du kjenner slike symptomer. Hos de fleste går plagene over etter avsluttet behandling.

Allergisk hudreaksjon

Procarbacin kan gi allergisk hudreaksjon. Hvis du får utslett må du umiddelbart ta kontakt med legen din.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Vinblastin og Ondansetron (kvalmestillende). Du kan i noe grad forebygge dette ved å

 • drikke rikelig
 • spise fiberrik kost
 • holde deg i fysisk aktivitet

Ofte er det nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode. Vi anbefaler et mildt virkende avføringsmiddel, som Levolac/Dufalac. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, kan du trenge sterkere midler. Ulike typer avføringsmidler får du kjøpt uten resept på apoteket.

Bivirkninger ved tilførsel av steroider (Prednison)

Hyppige bivirkninger er

 • sur mage. Dersom du tidligere har hatt magesår, må du gjøre legen oppmerksom på dette og evt. få forbyggende midler mot magesår.
 • uro i kroppen. Dette oppleves spesielt når de tas om kvelden.

Langvarig bruk kan gi forandret utseende og vektøkning, som rundere ansikt og mage, skjellettforandringer og økt infeksjonsrisiko.

Etter langvarig bruk må dosen trappes gradvis ned. Følg doseringen fra legen.

Alkoholintoletanse

Det anbefales ikke inntak av alkohol i den perioden du tar Procarbacin.

Nedsatt fruktbarhet

Under behandling kan kvinner få uregelmessig menstruasjon, eller den kan stanse helt. Likevel bør kvinner bruke prevensjon både i behandlingsperioden og i ca ett år etter, p.g.a. risiko for skader eggcellene på under behandlingene.

Produksjon av sædceller hos menn påvirkes, og dette gjør at befruktningsevnen blir nedsatt. Så sant det er mulig, vil du få tilbud om å fryse ned sæd før behandlingen starter. Hos de fleste vil sædproduksjonen bedre seg de første årene etter kurene.
På grunn av risiko for skade på sædceller er det viktig å bruke sikker prevensjon under og det første året etter avsluttet cellegiftbehandling.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil