På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Kirurgisk fjerning av lymfeknuter på halsen

Fjerning av lymfeknuter på halsen gjøres ved spredning eller ved stor sannsynlighet for spredning til disse halskjertlene. Målet med inngrepet er å fjerne påvist kreftsykdom.

Det er hensiktsmessig å dele halsen inn i 6 regioner på hver side, for nøyere å kunne angi hvilke deler av halsen man finner sykdom og ønsker å operere.

Ulike varianter av operasjonen

  • Ved radikal fjerning av lymfeknuter på halsen skjæres kjertlene i region 1 til 5  bort. Man tar med den indre halsvenen, hjernenerve XI og den skrå halsmuskel.
  • Ved begrenset fjerning av lymfeknuter på halsen, bevares en eller flere strukturer (halsvene, hjernenerve, halsmuskel).
  • Ved utvelgende fjerning av lymfeknuter på halsen fjernes lymfekjertler innen en eller flere regioner.
  • Planlagt fjerning av lymfeknuter på halsen er ikke innarbeidet som rutine i Norge, men er så langt man vet resultatmessig likeverdig med strålebehandling.

Når det er mulig fjernes primærsvulst og lymfeknuter i samme seanse.

Beskrivelse av inngrepet

Fjerning av lymfeknuter på halsen utføres i narkose. Pasienten ligger i ryggleie. Hodet vendes til siden og pute legges under nakken for å få god strekk på halsen. Intubasjon legges i motsatt munnvik i forhold til operasjonsside. Operasjonssnittet tilpasses spredningsmønster og primærsvulstens beliggenhet. Aktuelle lymfeknuter fjernes. Det legges inn dren og såret lukkes.

Dren fjernes når døgnmengden er under 20 ml. 

Infeksjon, blodansamling i vevet og lekkasje av lymfevæske på venstre side kan oppstå etter operasjon. Hvis halsfeltet er bestrålt kan vevsdød i hud eller muskel opptre. Nerveskader kan forekomme. Hyppigst er utfall med muskelsvakhet av hjernenerve XI.  Det er og viktig å være oppmerksom på lymfødem og at blodopphopning i vener i ansiktet og på halsen kan være en komplikasjon. Noen pasienter opplever stivhet, nedsatt bevegelighet og smerter i skulder.

Her kan du se en video som viser kirurgisk fjerning av lymfeknuter på halsen. Videoen er laget for helsepersonell og viser en autentisk operasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk. Klikk for å se video

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil