På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

EMA-CO-kur

EMA-CO er en kombinasjonskur som består av cellegiftene etoposid, metotreksat, daktinomycin, cyklofosfamid og vinkristin. Den gis blant annet ved trofoblastsykdom. Én kur gis over 2 dager (dag 1–2) og etter én uke, dag 8. Oppstart av ny kur hver 2. uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen. Behandlingen gis på sengepost.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig.

Du vil få lagt inn en veneport (VAP) i forkant av behandlingen.

Det må tas blodprøver før du møter på avdelingen ved hver kur. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Du vil få allergi- og kvalmeforebyggende medisiner. Vi anbefaler at du dusjer og spiser vanlig frokost før behandlingen starter.

Hvordan foregår behandlingen?

EMA-CO gis direkte inn i blodet (intravenøst) gjennom VAPen du har fått lagt inn i forkant. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid. Du vil være koblet til intravenøsstativet store deler av dagen og det kan ikke kobles fra deg uten spesiell grunn. Vi anbefaler at du er i noe aktivitet i løpet av dagen selv om du er koblet til stativet. Du kan spise og drikke om du ønsker det.

Dag 1 varer behandlingen i 15–16 timer. Dag 2 varer behandlingen i 1,5–2 timer og består i tillegg av tablettbehandling hver 6. time inntil tilfredsstillende blodverdier (vær oppmerksom på at 2. kurdag kan vare til dagen etter). Dag 8 varer behandlingen i 1,5–2 timer.

Før og etter hver kurdag tas kroppstemperatur og vekt av deg for å observere tegn på infeksjon og vektoppgang. Metotreksat er sterk medisin for nyrene, og for å unngå nyreskade får du tilført flere liter væske intravenøst. Du må tisse på et bekken slik at vi får målt mengden urin og gjort analyser. Det kan bli nødvendig med vanndrivende medisiner for å hjelpe kroppen til å kvitte seg med væske. Etter at 2. kurdag er ferdig fjernes VAP-nålen og du kan reise hjem i påvente av dag 8. Det kan være nødvendig at du er innlagt i sykehus mellom første og andre kur.

Benmargsstimulerende sprøyte

Etter dag 8 ved hver kur må du ta en sprøyte i underhudsfettet i magen, låret eller overarmen i totalt 3 dager. Den skal bidra til økt produksjon av hvite blodlegemer i blodet ditt, og dermed redusere risikoen for at du pådrar deg en infeksjon mellom kurene. Sprøyten kan du sette hos egen fastlege, du kan sette den selv etter opplæring eller vi gjør avtale med hjemmesykepleien i ditt distrikt. Den første sprøyten skal gis av helsepersonell. Det er vanlig å oppleve forbigående muskel- og skjelettsmerter.

Bivirkninger og komplikasjoner

Kvalme og oppkast

EMA-CO er en kvalmefremkallende cellegiftskur, og du vil få forebyggende medisiner mot dette. Du får også resept på medisiner du kan ta ved behov dersom du føler deg kvalm etter kur. Dersom du opplever at kvalme og oppkast blir et problem for deg kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.

Lungeforandringer

Metotreksat og cyklofosfamid kan føre til forandringer i lungevev- og funksjon, som kan medføre blant annet lungebetennelse, såkalt pneumonitt. Symptomer på dette kan være kortpusthet, hoste, slimproduksjon,  tungpust, åndenød eller feber.

Allergiske reaksjoner

Noen cellegifter kan i sjeldne tilfeller gi allergiske reaksjoner. Symptomer på allergisk reaksjon kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, lavt blodtrykk, tungpusthet/trykkfornemmelse i brystet, akutte ryggsmerter, magekramper og diaré.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegift kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese- og hudblødninger. Tiden når blodverdiene er på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7-14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølelse). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • Kroppstemperatur over 38,3° C eller vedvarende kroppstemperatur over 38,0° Ttilstreb så korrekt måling som mulig, det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • Spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig
  • Andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon

Husk å informere om at du får cellegiftsbehandling.

Nevrologiske bivirkninger

Vinkristin kan påvirke perifere nerver og føre til nummenhet, stikking/prikking, kløe, brennende eller manglende følelse i fingre og/eller tær. Massasje og varme kan gi midlertidig lindring. Symptomene er forbigående i de fleste tilfeller, men noen plager kan forbli.

Vektøkning

Det gis mye væske gjennom behandlingen for å sikre god gjennomstrømming i nyrene og dermed bedre utskillelse av avfallsstoffer. Dette kan føre til forbigående vektoppgang.

Vevsirritasjon

Dactinomycin og vinkristin er sterkt irriterende for huden og vevet omkring blodåren. Det er derfor svært viktig at cellegiften ikke kommer utenfor åren. Si ifra om du opplever hevelse, rødhet, varmefølelse, smerte eller nedsatt funksjonsevne i området der VAPen ligger/har ligget.

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn èn lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Forstoppelse, mage/tarm

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med Akynzeo® (kvalmeforebyggende) og vinkristin. Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode. Vinkristin kan føre til forbigående magekramper/mageknip og paralytisk tarm (lammelse av tarm).

Hårtap

De fleste mister håret på hodet av denne cellegiftskuren. Det medfører i varierende grad også kroppshår som øyevipper, øyebryn og kjønnshår. Håret kan falle av i løpet av de første to til tre ukene etter oppstart med cellegift, eller det kan gradvis tapes over en periode på flere uker. Etter avsluttet cellegiftsbehandling kommer håret tilbake. Håret kan endre litt karakter, både når det gjelder farge og struktur. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Hudforandringer

Metotreksat kan føre til palmoplantar erythrodysesthesia (PPE), også kalt hånd-/fotsyndrom. Symptomer kan være rødhet, ømhet/verking, hovenhet, flassing, eller små, hvite blemmer på håndflater og fotsåler. Ved symptomer bør du unngå sol, varme, trykk mot huden, stramme klær og sko. Det kan lindre å bruke fuktighetskrem, kalde omslag/bad eller smertestillende av typen kortison. Symptomene forsvinner vanligvis av seg selv etter 1–2 uker.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.

Leverskade

Metotreksat og daktinomycin kan medføre skade på lever. Unngå derfor bruk av medisiner som påvirker leveren, som paracetamol og NSAIDS, mens du får behandling. NSAIDS kan i tillegg reagere med stoffet metotreksat.

Nyre- og blærepåvirkning

Denne kuren kan påvirke din nyrefunksjon. Du følges derfor tett med måling av urinmengde og ulike analyser. Cyklofosfamid kan i sjeldne tilfeller medføre hemorragisk cystitt (betennelse i blæren) med blodig urin som følge. Andre symptomer kan være magesmerter eller manglende tømming av urinblæren.

Påvirkning av skjelettet

Metotreksat kan påvirke skjelettfunksjonen og medføre utvikling av osteoporose (beinskjørhet).

Infertilitet

Cyklofosfamid kan medføre varig infertilitet.

Annet

Cyklofosfamid kan medføre forbigående ansiktssmerter under infusjonen. Vinkristin kan i sjeldne tilfeller medføre forbigående diplopi (dobbeltsyn), ptose (hengende øyelokk) og kjevesmerter. Disse bivirkningene er som regel reversible og vil forsvinne i løpet av få uker etter avsluttet behandling.

Andre sykdommer

Akutt myelogen leukemi (blodkreft) kan forekomme etter behandling med etoposid og cyklofosfamid. Blærekreft kan forekomme etter behandling med cyklofosfamid.

Forholdsregler

Graviditet

Vi anbefaler at du bruker sikker prevensjon under og to år etter avsluttet behandling dersom du har mulighet for å bli gravid. Dersom du blir gravid i denne perioden skal du følges opp ekstra nøye med blant annet tidlig ultralyd. Ved tørre og såre slimhinner anbefales bruk av kondom og eventuelt glidekrem. Såre slimhinner kan være grobunn for infeksjoner.

Kontroll - oppfølging

Etter avsluttet behandling skal du følges opp med blodprøver ukentlig i 3 måneder, annenhver uke de neste 3 måneder, månedlig de neste 6–12 månedene og hver tredje måned det neste året. Blodprøvene kan tas på lokalsykehus eller hos fastlege. Du får med deg rekvisisjoner til blodprøver. Du innkalles til polikliniske kontroller eller blir tilringt dersom du har lang reisevei. Oppfølgingen avsluttes etter to år dersom alt er normalt.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil