På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Fysioterapi ved protese i øvre del av overarmen

Her finner du nyttig informasjon fra fysioterapeutene til deg som skal opereres med protese i øvre del av overarmen.

Utredning etter at jeg har fått min diagnose 

Ved eventuelt behov for midlertidige hjelpemidler, som for eksempel fatle, vil du settes i kontakt med fysioterapeut på sykehuset. Det vil mest sannsynlig ikke være behov for ytterligere oppfølging fra fysioterapeutene på sykehuset i denne fasen.

Før operasjonen

For at du skal være best mulig forberedt på tiden etter operasjonen og den videre rehabiliteringen, vil du få en samtale med fysioterapeut på sykehuset i forkant av operasjonen. Husk at samtalen er til for deg og vi er åpne for alle spørsmål.

Etter operasjonen

Det finnes flere forskjellige typer skulderproteser, og nøyaktig hvilken type du får avhenger blant annet av hvor svulsten sitter og hvor mye muskulatur/nerve man må fjerne for å få ut hele kreftsvulsten. For å komme til det syke beinet må muskulatur løsnes. Den muskulaturen som er igjen må festes når operasjonen er over. Disse blir enten liggende i vevet og fester seg til omliggende strukturer, eller så festes de til en treviratube. Dette er en tekstilstrømpe av sterk konstruksjon som tres over protesen, slik at muskulatur kan festes til den, da muskulatur ikke kan festes til metallet i en protese. Dette medfører at du vil få noen restriksjoner, eller bevegelsesbegrensninger, etter operasjonen. Restriksjonene er til for å sørge for at muskulatur og sener gror som de skal og således vil gi deg best mulig funksjon på sikt. Hvilke restriksjoner som gjelder for deg avhenger av hvilken protese du har og hvor mye muskulatur som er igjen, og bestemmes av kirurgen under operasjonen. En fysioterapeut kommer til deg dagen etter operasjonen og gir råd og veiledning med tanke på hvilke øvelser du kan og bør gjøre og hva du bør unngå. Et minimum av bevegelse vil alltid være tillatt for å sikre at du kan opprettholde personlig hygiene, som blant annet daglig vask under armen.

Selv om du vil ha bevegelsesbegrensninger i skuldra er det viktig å opprettholde bevegelsesutslag i de resterende leddene i armen. Du vil instrueres i øvelser du kan gjøre for albue, håndledd og fingre.

Mellom øvelser og mobilisering er det et mål å finne en god hvileposisjon for armen, som gir minst mulig smerter. Å bygge opp med puter i seng kan være nyttig for å unngå drag på skulderen og benyttes inntil du har tilfredsstillende muskelkontroll over armen. I noen tilfeller kan det også være aktuelt å sove med armen i et fatle den første tiden.

Etter avsluttet behandling

De første 6–8 ukene etter kirurgien vil ofte være forbundet med restriksjoner. Selv om du har fått begrensninger på bevegelse av skulderleddet er det likevel viktig å opprettholde kraft og bevegelighet i de resterende leddene i armen, du vil derfor få øvelser av fysioterapeuten for albueledd, hånd og fingre. Det er også viktig å gjøre de bevegelsesutslagene du får lov til i den opererte skulderen. Dette er alltid individuelt tilpasset og må være avklart med ortoped før hjemreise fra sykehuset.

Du vil få noe nedsatt funksjon i skulderleddet sammenlignet med før operasjonen. Dette gjelder spesielt å løfte armen ut fra kroppen. I noen tilfeller kan vi si at overarmen fungerer som en støttearm for underarmen og håndens bevegelser. Nøyaktig hvordan funksjonen til armen din blir på sikt er det ofte ikke mulig å fastslå før det har gått opp mot et år etter operasjonen. Grunnen til at det tar tid er at du har vært gjennom stor kirurgi, sår må få tid til å gro og muskelstyrke og utholdenhet gradvis må trenes opp igjen. Dette kan være en tålmodighetsprøve, der mange opplever mye framgang i starten, men kanskje opplever at progresjonen stagnerer noe utover i forløpet. Det er viktig å holde motet oppe og jobbe videre. Fysisk aktivitet og trening en viktig faktor i rehabiliteringen. Hvor langt du kommer vil kunne påvirkes av egen innsats.

Når restriksjonene gradvis oppheves vil mange kunne ha nytte av et opptreningsopphold ved et rehabiliteringssenter. Fysioterapeutene på sykehuset vil være behjelpelige med å kartlegge hvilket rehabiliteringssenter som kan være best egnet for deg. Det kan også være aktuelt med oppfølging av fysioterapeut på ditt hjemsted. Fra og med 01. Januar 2018 er det ikke lenger nødvendig med henvisning fra lege for å gå til fysioterapeut, så du kan selv ta kontakt med den fysioterapeuten du måtte ønske. Du må selv betale fram til frikort egenandelstak 2.

En tumor protese er større og mer inngripende enn en vanlig skulderprotese og få fysioterapeuter har jobbet med denne type protese tidligere. Dette er imidlertid ingen hindring for at du skal få god hjelp av fysioterapeutene på ditt hjemsted, men det er viktig at fysioterapeuten er bevisst på denne forskjellen. Fysioterapeuten din på sykehuset vil derfor skrive en sammenfatning av oppholdet og sende med operasjonsbeskrivelse og røntgenbilder, samt ta kontakt med din lokale fysioterapeut i forbindelse med utskrivelse. Godt samarbeid er nøkkelen til en god rehabilitering og både du og din lokale fysioterapeut kan gjerne kontakte fysioterapeutene på sykehuset ved eventuelle spørsmål vedrørende din operasjon og veien videre. 

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2021
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil