Utskriftsdato ()

Afinitor

Kort beskrivelse av behandlingen

Afinitor® inneholder virkestoffet everolimus og er et legemiddel som brukes til behandling av kreft. Everolimus reduserer blant annet blodtilførselen til svulsten og kan redusere veksten og spredningen av kreftceller. Afinitor® brukes blant annet til å behandle langtkomne nevroendokrine svulster.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Oppsøk gjerne tannlege før behandlingsoppstart eller i begynnelsen av behandlingsperioden for å utelukke eller eventuelt behandle eksisterende tannproblemer da disse kan blusse opp under behandling med Afinitor®.

Hvordan foregår behandlingen?

Afinitor® tas til samme tid hver dag, konsekvent enten med eller uten mat. Svelg tabletten(e) hele med et glass vann. Ikke tygg eller knus tablettene. 

Afinitor® finnes i doser på 2,5 mg, 5 mg og 10 mg. Hvor stor dose du skal ha vurderes individuelt. Det mest vanlige er å  starte med 5 mg, med eventuell doseøkning på et senere tidspunkt. Hvis det oppstår bivirkninger kan dosen med Afinitor®  reduseres en periode, eventuelt at du får en behandlingspause, før du igjen starter med Afinitor®.

Hvor lenge varer behandlingen? 

Tolererer du behandlingen og effekten er god, kan du behandles i flere år med Afinitor®.

Hva skjer etterpå?

De fleste tolererer behandlingen godt, eventuelt forekommer milde til moderate bivirkninger.

Du må kontrollere blodtrykket og ta blodprøver hos egen fastlege, dette gjør du hver 14. dag i de første 2 månedene, deretter hver 4. uke. Fastlegen din kontrollerer svarene, ved unormale prøvesvar kontaktes sykehuset. 

Etter oppstart med Afinitor® vil vanligvis en sykepleier ta telefonisk kontakt med deg etter cirka 1 uke og deretter etter cirka 1 måned.

Du innkalles til kontroll på sykehuset med blodprøver, CT eller MR og samtale med lege cirka hver 3. måned. Det er viktig at du ikke tar Afinitor® før blodprøvetaking da det måles konsentrasjon av medisinen i blodet ditt. Du bes også om å faste 10–12 timer før blodprøvetakingen for å måle fettstoffer (triglyserider og total kolesterol) i blodet ditt.

Bivirkninger og komplikasjoner

Fordi Afinitor® også virker på friske celler kan behandlingen gi opphav til bivirkninger. De vanligste bivirkninger er sår i  munnen, diaré, infeksjoner, anemi (lav blodprosent), hudutslett, tung pust, høyt blodtrykk og høyt blodsukker. Si ifra til sykepleier eller behandlende lege dersom du får noen av disse symptomene. 

STOPP å ta Afinitor® og søk medisinsk hjelp umiddelbart dersom du opplever noen av følgende tegn på en allergisk  reaksjon:

  • vanskeligheter med å puste eller svelge
  • opphovning av ansikt, lepper, tunge eller svelg
  • kraftig kløe i huden med et rødt utslett eller vabler

Forholdsregler

Enkelte legemidler kan øke risikoen for bivirkninger eller redusere effekten av Afinitor®. Gi derfor alltid beskjed om at du  bruker Afinitor® dersom det er aktuelt for deg å starte på nye medisiner.

Unngå grapefrukt og grapefruktjuice mens du bruker Afinitor®.

Hvis du glemmer en dose, ta neste dose som planlagt. Du må ikke ta en dobbelt dose som erstatning for de glemte  tablettene.

Afinitor® oppbevares utilgjengelig for barn, fortrinnsvis i et låst skap. 
Afinitor® oppbevares i orginalpakning for å beskytte mot lys og fuktighet. Blisteret åpnes rett før tabletten tas.

(Kilder for informasjon Felleskatalogen)

Ofte stilte spørsmål

  • Hvem skal jeg kontakte hvis jeg har moderate bivirkninger?
    • Da tar du kontakt med sykehuset. Det vil bli vurdert om det er nødvendig med en dosejustering, behandlingspause eller om du bør slutte med behandlingen.
  • Hvem skal jeg kontakte hvis jeg har akutte og alvorlige bivirkninger?
    • Hvis så skjer, kontakt lokal legevakt eller ring 113.
  • Skal svar på blodprøvene sendes til sykehuset?
    • Nei, det er ikke nødvendig. Fastlegen din vurderer prøvesvarene. Ved avvik kontaktes kreftsykepleier eller lege ved sykehuset.
  • Kan alkohol og tobakk brukes under behandling med Afinitor®?
    • Ja, i normale moderate mengder. Hvis du imidlertid har ubehagelige forandringer i munnhulen, så anbefales det å unngå  alkohol og tobakk.
  • Hvordan kan munnsår forbygges, eller hva kan jeg gjøre hvis det oppstår?
    • Du kan eventuelt bytte ut tannbørsten med en barnetannbørste da den er mykere enn de vanlige.
    • Det kan være lurt å pusse tenner forsiktig etter hvert måltid for å unngå at matrester blir liggende og irritere på tenner og  tannkjøtt.
    • Det kan være gunstig å skylle munnen jevnlig med saltvann. Dette kan kjøpes på apoteket eller lages med 1 strøken teskje  koksalt til ½ liter vann. Saltvannet er holdbart inntil 3 døgn i kjøleskapet.
    • Unngå varm eller krydret mat.
    • Iskrem, kald matfløte eller isbiter lindrer godt.
    • På apoteket kan du blant annet få kjøpt medisiner som hjelper mot munnsår, for eksempel Episil® eller Afta med®.
    • Hvis du får veldig alvorlige munnsår eller infeksjoner i munnen, så vil lege forskrive behandlinger for dette.