MiFu (fluorouracil/mitomycin) sammen med strålebehandling for kreft i urinblæren

Ved behandling av blærekreft sammen med strålebehandling gir vi vanligvis en kombinasjon av to typer medikamenter: Mitomycin og Fluorouracil. Cellegiften gis i løpet av første og fjerde uke av strålebehandlingen. Cellegiften vil gjøre strålebehandlingen mer effektiv. Under cellegiftkuren vil du være innlagt på sykehuset.

Se egen informasjon om strålebehandling >>> 

Hvordan foregår behandlingen?

De to medikamentene gis følgende dager under strålebehandlingen:

  • Mitomycin 1. strålebehandlingsdag
  • Fluorouracil 1. til 5. og 16. til 20. strålebehandlingsdag (uke 1 og uke 4)

Begge medikamentene gis direkte inn i blodet (intravenøst) via en kanyle i en blodåre/vene på armen. Mitomycin gis som en infusjon i løpet av cirka 10 minutter. Fluorouracil gis som et kontinuerlig drypp gjennom hele døgnet.

Bivirkninger det er nyttig å kjenne til i forbindelse med denne kuren

Diaré

Sammen med strålebehandlingen vil du være utsatt for å kunne få løsere og hyppigere avføring.

Kvalme

Du vil få forebyggende medisiner mot kvalme de dagene du får cellegift. 

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegiften kan føre til forbigående nedsatt produksjon. Dette kan medføre svekket infeksjonsforsvar (lavt antall hvite blodlegemer), tendens til neseblødning og hudblødninger (lavt antall blodplater), og slapphet på  grunn av lav blodprosent. Ved lavt antall hvite blodlegemer, kan det være risiko for alvorlig infeksjon som raskt må behandles i sykehus. Forsøk å leve et mest mulig normalt liv, men hvis mulig unngå nærkontakt med mennesker du vet har en infeksjon, som for eksempel forkjølelse. Risikoen for alvorlig påvirkning av benmargen er liten ved denne cellegiftbehandlingen og blodprøver vil bli kontrollert ukentlig i hele stråleperioden. Likevel er det viktig å følge forholdsreglene under.

Kontakt umiddelbart nærmeste sykehus (om det så er midt på natten) dersom du:

  • føler deg uvel, har sykdomsfølelse og/eller har symptomer på infeksjon (for eksempel hoste, frysninger, diaré, svie ved vannlatning).
  • har feber 38,3°C eller høyere målt en gang eller vedvarende temperatur på 38,0°C eller høyere i mer enn en time. Det er anbefalt at du tar temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer.
  • har nese- og/eller hudblødninger.

Trøtthet / konsentrasjonsvansker

Du kan føle deg trøtt under behandlingen. Opplevelsen av trøtthet er mest uttalt den første uka etter kur. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Gi deg selv lov til å hvile mer enn du gjør til vanlig. Undersøkelser viser imidlertid at det er gunstig å være i noe fysisk aktivitet. Noen opplever endret hukommelse og nedsatt evne til å konsentrere seg. Hos de aller fleste retter dette seg etter endt behandling.

Såre slimhinner

Cellegiftbehandling kan gi tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Såre slimhinner og nedsatt spyttproduksjon kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og gi grobunn for oppvekst av bakterier og sopp. God munnhygiene kan forebygge problemer. Plagene kommer gjerne den første uka etter avsluttet kur, og hos noen kan de vare gjennom hele behandlingsperioden. Slimhinnene i underlivet, nesen og øynene kan også bli såre/tørre. Sårhet i øynene kan opptre som tåreflod eller føles som sand i øynene. Saltvann for sårhet i nesen og kunstig tårevæske kan være til hjelp.

Hånd – fot syndrom

Huden i hendene og føttene kan bli rød, øm, skjør og flassende. Fet krem/salve uten parfyme kan virke forebyggende. Du bør unngå parfymerte såper. Varmt vann kan forverre plagene

Påvirkning av hjerterytmen

Si ifra til lege eller sykepleier hvis du merker uregelmessig puls eller hjertebank.

Tynnere hår

Håret kan bli tynnere av denne kuren. Dette starter som oftest innen 2-3 uker etter behandlingsstart. En del mister håret delvis og enkelte mister håret helt (sjelden). NAV dekker eventuelle utgifter til parykk eller hodeplagg hvis nødvendig. Du får rekvisisjon av lege.

Betennelse i huden rundt venekanylen

Dette gjelder spesielt for mitomycin hvis det oppstår en lekkasje av medikamentet utenfor venen. Si straks ifra til sykepleier hvis du oppdager at det blir hovent eller rødt rundt venekanylen.

Brystsmerter

Gi umiddelbart beskjed til sykepleier hvis du får vondt i brystet.

Tung pust

Meld fra til lege eller sykepleier hvis får hoste og føler deg tung i pusten.

Nedsatt fruktbarhet

Under behandlingen kan kvinner få uregelmessig menstruasjon, eller den kan stanse helt. Cellegiften kan fremskynde overgangsalderen. Kvinner i fruktbar alder bør bruke prevensjon både i behandlingsperioden og i minst ett år etter på grunn av risiko for skader på eggcellene under behandlingene.

Produksjon av sædceller påvirkes også. Dersom det er aktuelt og mulig, kan menn få tilbud om å fryse ned sæd før behandlingen starter. På grunn av risiko for skade på sædceller er det viktig å bruke sikker prevensjon under og det første året etter avsluttet cellegiftbehandling.