På kreftlex.no bruker vi informasjonskapsler for samle inn nettstatisikk for å forbedre nettsiden og måle hvor godt den fungerer. Ved å benytte kreftlex.no godkjenner du dette.

Skriv ut

Forholdsregler etter kirurgisk fjerning av svulst

TIDEN ETTER HJEMKOMST 

Smerter

Å kjenne smerter i operasjonsområdet er normalt i tiden etter operasjonen. Nummenhet i området foran på brystet og rundt operasjonssåret er også vanlig. Dette blir som oftest bedre med tiden. Noen kan oppleve at skulderen kan være stiv og vond etter operasjonen. Skulderen kan beveges i alle retninger inntil smertegrensen. Bruk av smertestillende Det er viktig å bruke smertestillende som foreskrevet, og de første ukene etter operasjonen vil regelmessig inntak av smertestillende medisiner være gunstig. Det er viktig å være så godt smertelindret at du kan være i bevegelse og klarer å hoste. Du bør kontakte fastlegen dersom smertene øker. Vi anbefaler å unngå å bruke smertestillende medisin og alkohol samtidig. Etter et par uker vil smertene vanligvis reduseres og smertestillende kan trappes ned i samarbeid med lege.

Temperatur

Etter en operasjon kan temperaturen variere. Ved vedvarende feber eller plutselig høy feber over 38.5 og/eller at du hoster opp slim som er grønt, gult eller blodtilblandet bør du kontakte lege.

Sår og sting

Operasjonssåret kan lukkes på flere ulike måter. Vanligvis blir det sydd med tråd som løser seg opp selv. Noen ganger blir såret lukket med en annen type tråd eller metallstifter som må fjernes av helsepersonell to uker etter operasjonsdato. Stingene som holdt thoraksdrenet på plass må fjernes to uker etter at drenet ble fjernet, enten hos fastlegen eller på lokalsykehuset. Etter de første dagene trenger du ikke lenger ha bandasje på operasjonssåret. Sårkantene kan være rødlige og kan klø. Dersom sårkantene hovner opp og blir varme, og du kjenner pulserende banking i området, kan dette være tegn på infeksjon. Da må du kontakte fastlegen din. Det kan også forekomme siving av væske fra operasjonssåret. Da kan du legge på en tørr, steril kompress som fås kjøpt på apoteket. Dersom siving av væske ikke gir seg i løpet av den første uken, eller at mengden øker eller forandrer farge, må du kontakte fastlegen din.

Det vil ta tid før operasjonssåret er helt grodd. Du kan utføre vanlige aktiviteter. En god regel er at du kan bevege deg innenfor smertegrensen, du vil få informasjon om dette før du reiser.

Bading og badstue

Bading og badstue bør du vente med til såret er helt grodd.

Bilkjøring

Hvis du bruker medisiner med rød varseltrekant skal du ikke kjøre bil uten å ha diskutert dette med legen din.

Flyreiser

Det anbefales å vente med flyreiser til etter at du har vært til poliklinisk kontroll på sykehuset  eller har snakket med fastlegen din. Hvile Når du kommer hjem skal du leve så normalt som mulig. Du vil kunne oppleve at du er slapp fordi du har gjennomgått en stor operasjon. De første ukene trenger du mer hvile, men det er likevel viktig å være i bevegelse. Aktiviteten bør gradvis økes.

Søvn

Noen får problemer med søvnløshet etter hjemkomst. Det kan være flere årsaker til dette, som for eksempel smerter, for mye hvile på dagtid eller vanskelige tanker. I enkelte tilfeller kan det være nyttig å bruke en sovetablett en kort periode for å bedre søvnmønsteret. Snakk gjerne med legen din dersom dette vedvarer.

Pust og aktivitet

De første 4-5 ukene skal du daglig bevege deg i lett anstrengende tempo, nok pust til å snakke med en person. Pusten din bedres vanligvis i løpet av 3-6 måneder.

Dersom du har gått ned i vekt etter operasjonen bør du spise fire til fem faste måltider per dag for å stoppe denne utviklingen. Hvis du fortsatt har nedsatt matlyst kan det være bra å diskutere dette med legen din. Det kan noen ganger være gunstig å få hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog for råd og tiltak.

Seksualitet

Sykdom og behandling kan påvirke lyst og evne. Gi deg tid til å føle overskudd og initiativ til sex igjen. Ta vare på intimiteten og kommuniser med en eventuell partner. Kom i gang igjen når tiden er moden.

Tanker og følelser

Å få vite at man har kreft kan sette i gang mange tanker og følelser. Humøret kan svinge, gleder og sorger kan føles sterkere enn du er vant til. Det kan være godt å prate med andre om tankene. Av og til kan det være vanskelig å snakke med familie og venner om situasjonen. Dersom du trenger andre å snakke med, finnes det mange alternativ som fastlegen og kreftforeningen kan formidle.

Informasjonen du finner i Kreftlex er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell.
Institutt for kreftgenetikk og informatikk © 2024
Lag en lenke til Kreftlex fra din mobil