Tann- og munnpleie til pasienter som får strålebehandling

Pasienter som blir bestrålt mot hode/hals og hvor tenner og/eller spyttkjertler er med i strålefeltet, vil kort tid etter bestrålingen er påbegynt merke en reduksjon av spyttmengden. Spyttets funksjon er å smøre slimhinnene, bløte opp mat, og forhindre hull i tennene. Reduksjon av spytt kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og oppvekst av sopp.

Anbefalinger og forholdsregler

  • Vi anbefaler myk børsting av tennene 2 ganger daglig med Salutem tannkrem. Denne får du kjøpt på apoteket. Kremen inneholder kun xylitol og fluor, og er uten smak.
  • Husk at tannbørsten kun børster rent foran og bak på tennene. Du bør derfor benytte tanntråd, tannstikkere eller interdentalkoster (flaskekoster) i mellomrommene. Skift ofte tannbørste.
  • Etter tannpuss legges en ertestor mengde Oralbalance gel på tungen. Gelen vil smøre slimhinnene, og kan brukes 5-6 ganger per dag. Den er spesielt god før måltider og til bruk om natten. Gelen inneholder ikke alkohol eller fluor og kan brukes under stråling. Den kan kjøpes på de fleste sykehusapotek.
  • Proxident munnspray vil stimulere til mer spytt. Du kan bruke opptil 20 dusj per dag. Sprayen inneholder fluor og eplesyre og kan fås med peppermynte eller banansmak. Den kan kjøpes på de fleste sykehusapotek.
  • Fluor er viktig for å forebygge hull i tennene. Alle pasienter med egne tenner bør skylle munnen med fluor morgen og kveld, gjerne flere ganger om dagen hvis man drikker næringsdrikker med innhold av sukker.

I mange tilfeller er spyttreduksjonen permanent, og du vil være avhengig av både smørende og spyttstimulerende produkter. Kontakt ditt apotek for produktinformasjon.

Etter at behandlingen er over og munnsårene er helet, kontakter du din tannpleier eller tannlege. All forebyggende tannpleie vil bli refundert av Rikstrygdeverket etter offentlig takst.