Kreftforebyggende fjerning av brystene

Fjerning av bryster med samtidig rekonstruksjon av bryst ved arvelig disposisjon for brystkreft (profylaktisk mastektomi) innebærer at begge brystene fjernes og at nye bryster lages i samme operasjon.

Hvorfor gjennomføres behandlingen?

For å redusere sannsynligheten for at utsatte pasienter utvikler brystkreft.

Hvordan kan jeg forberede meg ?

Dersom du skal behandles dagkirurgisk skal du møte fastende fra midnatt. Dersom du skal innlegges dagen før operasjon og trenger du ikke å være fastende ved ankomst.

Tar du blodfortynnende medisiner skal gjeldende forholdsregler for pausering følges. Dette vil fremgå av innleggelsesskrivet.

Alle pasienter skal være røykefrie minimum fire uker før og inntil fire uker etter operasjon. Dette er for å sikre optimal sårheling.

Hvordan foregår behandlingen ?

Ikke alle metoder egner seg for alle pasienter og plastikkirurgen vil informere om hva som vil være best i ditt tilfelle. Forhold som hvordan brystene dine ser ut, høyde, vekt, andre sykdommer, røyking, alder og andre relevante faktorer som vil bli tatt opp under konsultasjonen og være av betydning. I hovedsak fins det en rekke måter å rekonstruere et bryst på. Når man eventuelt velger å få gjort en profylaktisk mastektomi ligger som regel forholdene godt til rette for å bruke rekonstruksjon med ekspander og protese siden man fra før ikke er operert eller strålebehandlet i brystene.

Operasjonen utføres av brystkirurg og plastikkirurg. Først fjerner brystkirurgen brystkjertelvevet men lar så mye som mulig av huden være igjen. Deretter foretas den type rekonstruksjon som er avtalt på forhånd av plastikkirurg. Som regel  rekonstruksjon med ekspander og protese. Avhengig av individuelle forhold hos den enkelte pasient er det av og til mulig å forsøke å bevare brystvortene mens dette ikke er tilrådelig hos andre, brystvortene blir da rekonstruert i et separat inngrep 3-6 måneder etter at rekonstruksjonen av selve brystene er ferdigstilt.

Gjør det vondt?

Operasjonen foregår i full narkose. Etter operasjonen vil du få tilstrekkelig smertedekning. Ved utreise får du resept på smertestillende medisin dersom du har behov for det.

Erfaringsmessig er det veldig varierende hvor vondt det gjør. Videre er det stor forskjell på smerteterskelen fra pasient til pasient.

Hvor lenge varer behandlingen?

Profylaktisk mastektomi på begge sider tar 2-3 timer.

Hva skjer etterpå ?

Avhengig av hvilke rekonstruksjonsmetode som er benyttet er man innlagt alt fra 3-9 dager, men dette tilpasses den enkelte pasient. Sykemelding 3-4 uker etter operasjonen er relativt vanlig, men dette avhenger av arbeidssituasjon og vil tilpasses i det enkelte tilfelle.

Bivirkninger og komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep er blødning og infeksjon vanlige komplikasjoner, i tillegg kan det oppstår problemer med sirkulasjonen i frie- og stilkede lapper (eget vev) og det kan oppstå problemer som kapseldannelse og ruptur der det legges inn proteser. For spesifikk informasjon tilknyttet de ulike rekonstruksjonsmetodene.

Forholdsregler

  • Bruk en god, støttende sports-bh etter utskrivning til det er gått tre uker.
  • Anvend Micropore tape på arrene på brystet og donorstedet i tre måneder. Tapen tåler vann. Skift den minst en gang ukentlig eller før hvis den løsner.
  • Ikke løft mer enn 2 kg med armen på operert side de første tre ukene etter operasjonen
  • Ingen fysiske aktiviteter som løp, sykling, ridning, svømning, sport med kroppskontakt og styrketrening de første seks uker.

Oppfølging

De fleste følges opp poliklinisk med postoperativ kontroll og vurdering av resultater.

Etter noen måneder når man ser hvordan de nye brystene har blitt, utføres rekonstruksjon av brystvortene der man ikke har kunnet bevare egne brystvorter under operasjonen. Etter ennå noe tid tatoveres området rundt brystvortene for å få farge som er mer lik en normal brystvorte. Å lage brystvorte gjøres oftest i lokalbedøvelse på poliklinikken.