Ano-/rektoskopi

Hvordan forbereder jeg meg?

 • Faste eller endring av kosthold er ikke nødvendig.
 • Tarmen tømmes med klyx samme dag, eventuelt med Toilax® 2 tabletter dagen før og miniklyster rett før undersøkelsen.
 • Dersom du bruker blodfortynnende, og det er aktuelt å ta vevsprøve (vanligvis), bør du konferere med fastlegen om det er trygt å holde pause etter følgende regler:
  • Plavix® og tilsvarende platehemmere seponeres ikke hvis de har vært i bruk < 1 år, ellers kan man vurdere stopp. 
  • Pradaxa®, Xarelto® og Eliquis® stoppes 2 dager før undersøkelsen, tidligere hvis redusert nyrefunksjon. Startes igjen etter 2 dager dersom det er gjort slyngereseksjon eller annen prosedyre som kan gi blødning.
  • Marevan® stoppes 5 dager før undersøkelsen. Pasienten måler INR 1 time før undersøkelsen. INR skal ligge under 1.8. Dersom pasienten har  høy tromboserisiko (hjerteklaff med flere) må man vurdere å dekke med lavmolekylært heparin. Start med dobbel dose Marevan® samme kveld.
  • Albyl-E® kan pasienten fortsette med.
 • Eventuelle andre morgenmedisiner kan tas som vanlig.
Dersom det er kontraindisert å seponere (for eksempel dobbel platehemmer), og det er god indikasjon for å gjøre undersøkelsen snarest mulig, må man i fellesskap med fastlege, eventuelt med hematolog, lage et skreddersydd opplegg.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Under undersøkelsen ligger du vanligvis i gynekologisk leie, det vil si med bena i benholdere. Rektoskopet føres cirka 25 cm inn i endetarmen, og det blåses inn litt luft for å få best mulig innsyn. Av og til tas en vevsprøve fra tarmslimhinnen. Er det eventuelt nødvendig å gi avslappende/smertestillende medikamenter eller kortvarig narkose legges det inn en kanyle (tynn plastnål) i armen, hvor det tilføres væske og beroligende midler.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Selve undersøkelsen tar omtrent 10 minutter. 

Gjør det vondt?

Undersøkelsen er vanligvis noe ubehagelig, men ikke smertefull. Som regel er det ikke nødvendig å gi smertestillende eller kortvarig narkose. Dersom undersøkelsen oppleves smertefull på grunn av sårhet eller annet, kan det gis smertestillende eller en kortvarig narkose.

Etter undersøkelsen

Du kan blø litt fra endetarmen etter undersøkelsen, men dette går vanligvis fort over.

Når får jeg resultatet?

Dersom det ikke er tatt vevsprøver eller gitt narkose får du svar på undersøkelsen umiddelbart. Er det tatt prøver avtales det med hver enkelt pasient når svaret kan gis. Analysen av vevsprøven tar 1–2 uker. Svaret sendes eventuelt til henvisende lege.