EGNE NOTATER    
Utskriftsdato (15.7.2024)

KREFT I BUKHINNEN

Kreft i bukhinnen er en samlebetegnelse på svulster som oppstår i bukhinnen på grunn av spredning av kreftceller fra andre organer i buken. Vanligst er spredning fra kreft i blindtarm og tykktarm og fra indre kjønnsorganer hos kvinner.

illustrasjon kreftlex.no. Bukhinnen omkranser innvollene (bl.a. lever, tarm, magesekk mm). @Jostein Eikanger

Bukhinnen (peritoneum) er en tynn hinne som består av to «blad»:

  • et  veggblad som kler bukhulen (peritonealt lag)
  • et  innvollsblad som dekker deler av bukorganene (visceralt lag)

Den smale spalten mellom bladene inneholder litt tyntflytende væske som holder bukhinnen fuktig og glatt. Folder av bukhinnen danner opphengningsbånd, krøs, som fester organer.

Spredning av kreft i bukhinnen

Spredning av kreft i bukhinnen, peritoneal karsinomatose eller metastaser  er en samlebetegnelse på spredning av svulstceller i bukhinnen, oftest med utgangspunkt fra andre organer i buken. Spredning kan oppstå når en svulst vokser gjennom sitt organ og når bukhinnens overflate. Kreftceller som frigjøres kan feste seg til ulike steder på bukhinnen.

Det vanligste utgangspunktet for kreft i bukhinnen er spredning fra kreft i blindtarm og tykktarm hos begge kjønn og spredning fra indre kjønnsorganer hos kvinner. Men i utgangspunktet kan alle svulster i bukhulen være bakgrunn for spredning av kreft i bukhinnen.

Pseudomyksom peritonei (PMP) er en ondartet tilstand i blindtarmen karakterisert av mucinøs ascites og mucinøse tumorflak (implantater) på bukhinnen.

Mesoteliom er tumor utgått fra mesotheliale celler som kler kroppens hulrom. Det vanligste utgangspunktet er pleurahulen, men tumor kan også utgå fra peritonealhulen (bukhulen).

Forekomst

Cirka 5-8 % av pasienter med primær tykktarmskreft og 2 % med primær endetarmskreft har spredning til bukhulen ved diagnosetidspunktet, og ved tilbakefall av kreftsykdommen. Hos omtrent  halvparten av pasientene med spredning i bukhulen har samtidig spredning til andre organer som vanskeliggjør helbredelse.

Hyppigheten av PMP er cirka  20 nye tilfeller per år. Diffust ondartet peritonealt mesoteliom utgjør ¼ av alle mesoteliom.