Generelt om cellegift i forbindelse med kreftbehandling

Normale celler i kroppen har innebygde reguleringsmekanismer for celledelingen. Ved kreft fungerer ikke lenger reguleringen av celledelingen slik den skal, og kreftcellene kan vokse og fortrenge de normale cellene.

Cellegift, også kalt cytostatika eller kjemoterapi, er medisiner som brukes for å svekke og drepe kreftcellene. De fleste cellegifter angriper cellens genmateriale (DNA), ved å skade det eller hindre nydannelse. Dermed ødelegges cellens evne til å dele seg.

Cellegiftbehandlingen kan ha ulike formål:

  • Helbredelse
  • Gjøre svulsten mindre før operasjon eller strålebehandling 
  • Drepe kreftceller som kan finnes andre steder i kroppen etter operasjon eller strålebehandling 
  • Holde sykdommen i sjakk og hindre eller minske plager som svulsten(e) forårsaker

Det finnes mange typer cellegifter med ulik effekt på de forskjellige kreftformene.

Alle cellegifter som brukes i behandling av kreft, virker også på normale celler. Når skadene på normale celler likevel ikke er så store, skyldes dette at normale celler har større evne enn kreftceller til å reparere DNA-skader. Normalt vev normaliseres dessuten raskt mellom hver dose. Dosen cellegift som gis, er beregnet ut i fra en balanse mellom det man vet friske celler tåler og mengden som må til for å oppnå den ønskede effekt på kreftcellene. Det tas hensyn til høyde og vekt ved beregning av dose. 

 

Bivirkninger

De forskjellige typer cellegift gir ulike bivirkninger, for eksempel kvalme og håravfall, og krever at det tas ulike forholdsregler. Benmargen, der blant annet hvite blodlegemer og blodplater lages, kan også påvirkes slik at noen pasienter blir mer mottagelige for infeksjon eller får blødninger mellom kurene. Det er derfor viktig straks å ta kontakt med lege ved feber eller tegn til blødning.

Eventuelle bivirkninger er også bestemmende for hvilke forholdsregler som må tas. Helsepersonell gjør alt de kan for at bivirkningene skal være så lite plagsomme som mulig og har mange gode medikamenter mot bivirkninger. Pasienten får nærmere opplysninger av legen sin om aktuell cellegiftbehandling og de vanligste bivirkninger.

Cellegift og hygiene

I forbindelse med cellegiftbehandlingen er det viktig med god hygiene fordi nedbrytningsprodukter utskilles gjennom slimhinner, urin, avføring og oppkast. Dette gjelder særlig det første døgnet etter avsluttet kur. Her følger noen generelle råd:

  • Vask hendene godt med varmt vann og såpe etter toalettbesøk
  • Bruk papir for å tørke opp eventuelt søl, vask deretter med vann og såpe
  • Kast bind og bleier i en egen plastpose
  • Vask klær og sengetøy som tilsøles med en gang
  • Ved seksuelt samvær bør man benytte kondom

Er hygienen god og du følger forholdsreglene som nevnt ovenfor, kan du trygt omgås andre akkurat som før - også barn og gravide. Man bør dog unngå nærkontakt med de som har symptomer på infeksjonssykdom.

Ernæring under cellegiftbehandling

Man kan få dårlig matlyst under cellegiftbehandlingen og være bekymret for at man ikke får i seg nok næring. Dersom kuren bare varer 1–2 dager, er det ikke farlig om du ikke spiser noe særlig. Det er imidlertid viktig at du drikker godt fordi avfallsstoffene i cellegiften skilles ut gjennom urinen. Energiholdige drikker som saft og brus er bra. Ved langvarig cellegiftbehandling bør man drikke mest mulig sukkerfri saft og brus. Årsaken er at mye sukker kan påvirke tennene. Når det gjelder mat, er det ofte lettere å få i seg kald enn varm mat, salt mat fremfor søt og flytende fremfor fast. F.eks. kan salat og brød, eggerøre og røkelaks, eller tomatsuppe smake godt.

Det kan også være lurt å spe på med næringsrike mellommåltider, som f.eks. ost, tørket frukt og nøtter, samt næringsrike drikker og tilsetting av næringspulver i matlagingen (Afi-Nutrin). Det finnes ulike typer næringsdrikker som du kan få på sengeposten eller kjøpe på apoteket. Se også egne informasjonshefter. Forsøk å gjøre måltidene appetittvekkende og innbydende, men vær oppmerksom på at maten kan smake annerledes enn før.

Rett før en cellegiftkur kan det være lurt å spise et lett måltid, for eksempel ristet loff og en kopp te. Unngå store, tungt fordøyelige måltider de første dagene etter en kur. Det er ikke noe forbud mot alkohol, men vær forsiktig. Man kan nemlig risikere at man tåler mindre enn før. Snakk med lege/sykepleier om når du kan drikke alkehol.

Ved langvarig cellegiftbehandling kan spyttsekresjonen nedsettes. Dette gjør at man lettere kan få hull i tennene. Godt munnstell og forsiktig tannpuss er også viktig for å forbedre matlysten og for velværet.