Gemcitabin

Gemcitabin er en cellegift som gis blant annet ved kreft i eggstokker, eggledere og bukhinne og som behandling ved tilbakefall. Én kur gis over 2 dager (dag 1 og 8). Oppstart av ny kur hver 3.uke. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen. Gemcitabin gis enten alene eller i kombinasjon med andre cellegifter.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig. På morgenen kurdagen skal du ta kvalmeforebyggende medikamenter. Vi anbefaler at du spiser vanlig frokost før du kommer til behandling.

Får du kuren poliklinisk tar du blodprøver 90 minutter før legesamtalen. Får du kuren på sengepost og innlegges samme dag, tar du blodprøver før du møter på avdelingen. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Hvordan foregår behandlingen?

Gemcitabin gis direkte inn i blodet (intravenøst), og du vil derfor få innlagt en kanyle i en vene på armen. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid. Hver kurdag varer 45-60 minutter. Etter at kuren er ferdig fjernes venekanylen og du kan reise hjem.

Bivirkninger og komplikasjoner

Kvalme og oppkast

Gemcitabin er en svakt kvalmefremkallende cellegift, men du vil få forebyggende medisiner mot dette. Dersom det er behov for det kan du få resept på medisiner om du føler deg kvalm etter kur.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegift kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese- og hudblødninger. Tiden når blodverdiene er på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7-14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølelse). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • Kroppstemperatur over 38,3° C eller vedvarende kroppstemperatur over 38,0° (tilstreb så korrekt måling som mulig, helst rektalt)
  • Spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig
  • Andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon

Husk å informere om at du får cellegiftsbehandling.

Feber

Gemcitabin kan gi en ufarlig feberreaksjon under og få timer etter kuren. Ta febernedsettende etter behov.

Hodepine

Du kan få forbigående hodepine og influensaliknende symptomer. Ta smertestillende etter behov.

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn èn lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved behandling med ondansetron/Zofran® (kvalmeforebyggende). Du kan i noe grad forebygge dette ved å drikke rikelig vann, spise fiberrik kost og holde deg i fysisk aktivitet. Det kan bli nødvendig å bruke avføringsmidler i en periode.

Hårtap

Ved denne kuren kan du bli litt tynnere i håret på hodet. De færreste mister håret helt. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.