Flytende kost

Flytende kost er mat som er flytende eller smelter i munnhulen. Flytende kost blir ofte brukt ved forsnevringer eller trange partier i spiserøret, tyggeproblemer, sårhet i munnhule og svelg, eller ved kjevelås. Det er viktig at den flytende kosten lages variert og appetittvekkende og at den inneholder tilstrekkelig med energi og næringsstoffer. Ved stort vekttap eller ved bruk flytende kost i mer enn en uke, bør klinisk ernæringsfysiolog tilpasse kosten individuelt. Flytende vitamintilskudd bør tas daglig.

For å få tilstrekkelig ernæring, bør pasienten spise minimum 5 til 6 ganger hver dag. Hvor mange måltider en trenger avhenger av hvor store de er og behovet for energi og næringsstoffer.

Vekten er et godt hjelpemiddel for å se om energibehovet dekkes. Holder vekten seg stabil, får man i seg nok energi. Ved vekttap, må matinntaket økes med flere antall måltider hver dag og maten må berikes mer. Det kan være lurt å veie seg på samme vekt en gang i uken. 

Måltider

Brødmåltider

Lag velling av barnegrøter. De er beriket med jern og vitaminer. Man kan også lage velling av melk og havremel, byggmel eller sammalt fin hvete. Berik vellingen med margarin, olje, berikingspulver, fløte eller eggeplomme. Semulegrøt, rømmegrøt, smør- og fløyelsgrøt kan fortynnes slik at den blir flytende.

Mellommåltider

For eksempel søt eller syrnet melk, yoghurt, iskrem, milkshake, eggedosis, hjemmelaget næringsdrikk, industriframstilt næringsdrikk, pudding, gelé og suppe.

Lunsj og middag

Supper bør inneholde oppspedd kjøttmat, fisk eller fiskemat, potet og grønnsaker som kan moses med stavmikser eller i hurtigmikser. De fleste matvarer kan moses og gjøre flytende ved å tilsette nok væske. Tilsett kokekraft, buljong, fløte, margarin eller melk til konsistensen blir riktig. Supper kan jevnes med fløte, mel eller avokado. Avokado tilfører både energi og en ny, spennende smak til suppen.

Kjøttboller, pølser, kjøttkaker, annen farsemat og lever lar seg forholdsvis lett mose. Av fiskeprodukter foreslås fiskeboller, fiskepudding, fiskekaker, fiskegrateng og kokt fisk. Av gronnsaker anbefales potet, kålrabi, gulrot, blomkål, tomat og agurk uten skall, frossen spinat og avokado.    

Dessert

Bruk dessert etter hvert middagsmåltid. For eksempel supper av bær, frisk eller hermetisk frukt som er moset og spedd til passende konsistens. Andre dessertforslag kan være fruktmos, gelé, yoghurt, fromasj, puddinger, iskrem og melkesuppe.

Drikke

Velg næringsrik drikke framfor vann, også til måltidene.
Når det gjelder melkebaserte drikker foreslås helmelk, kulturmelk, Kefir, Cultura, Biola, sjokolademelk, kakao med krem og yoghurt (barneyoghurt er uten biter).

Av klare drikker anbefales solbær-, husholdnings- og appelsinsaft, appelsin-, ananas-, grapefrukt-, drue- og tomatjuice, tropisk- og eplenektar, silt havresuppe, brus (ikke lettbrus), lettøl og vørterøl.

Menyforslag (ca 2100 kcal)

Frokost : 3dl havrevelling + 150ml appelsinjuice + kaffe eller te med 2 spiseskjeer Semper Energi, sukker og fløte etter ønske.
Mellommåltid : 1 beger Litago yoghurt + 150ml eplenektar.
Formiddagsmat: 2 ½dl fiskesuppe med 50gram moset fisk og mosede grønnsaker + 1spiseskje rapsolje + varm fruktsuppe med 2 spiseskjeer Semper Energi.
Middag : 2 ½dl jevnet kraftsuppe med 50gram moset kjøtt og mosede grønnsaker + 1spiseskje rapsolje + 2dl sitonfromasj.
Kaffe : Milkshake + kaffe eller te med 2 spiseskjeer Semper Energi, sukker og fløte etter ønske.
Kvelds : 3dl havrevelling + 150ml eplenektar.
Forslag til meny

Berikning av maten

Bruk vanlige matvarer eller spesialprodukter fra apoteket for å berike maten med energi og næringsstoffer.

Berikning med vanlige matvarer

Et egg eller eggeplomme kan tilsettes per porsjon velling, suppe og hjemmelaget næringsdrikk. Velling og suppe skal ikke koke etter at egg er tilsatt.

To spiseskjeer kremfløte kan tilsettes per porsjon saus, velling, suppe, kakao og hjemmelaget næringsdrikk. Pisket krem kan serveres til desserten.
To spiseskjeer seterrømme og creme fraiche kan brukes per porsjon saus, suppe, velling og hjemmelaget næringsdrikk.
En spiseskje margarin, smør eller olje kan brukes per porsjon velling, suppe og saus.

Berikningspulver med melk

Nutrison pulver, Meritene og Afi-Nutrin er pulver som gir tilskudd av energi, protein og andre næringsstoffer. Nutrison pulver er fullverdig, det vil si at du kan leve bare på Nutrison pulver blandet ut på vann. Hvor mye som skal brukes, vil variere fra person til person. Nutrison pulver, Meritene og Afi-Nutrin kan tilsettes velling, supper og hjemmelagede næringsdrikker. Instruksjon på forpakningen sier hvor mye pulver som skal benyttes per porsjon.

Berikningspulver uten melk

Semper energi og Maxijul er energitilskudd som er basert på sukkermolekyler, men gir ikke søtsmak. Pulveret kan brukes i all væske. Det løser seg lettest i varm væske for eksempel suppe, velling, kaffe eller te. Hvis det skal blandes ut i kald drikke, bør det lages en konsentrert blanding av pulveret i varmt vann og deretter tilsettes den kalde væsken for eksempel saft eller juice. ½ dl Semper Energi bør benyttes per porsjon suppe, velling, kaffe eller te eller 3dl pulver til en liter drikke.

Næringsdrikker

For å sikre inntaket av næringsstoffer kan det være en fordel å bruke minimum 1 til 2 næringsdrikker per dag. De kan være hjemmelagede eller de kan kjøpes på apoteket. De fleste næringsdrikker bør serveres kalde. Industrifremstilte næringsdrikker kan varmes, men må ikke koke. Næringsdrikker fås på resept av lege som samtidig sende en søknad til trygdekontoret.

Oppskrifter

Velling : 2 spiseskjeer havremel eller barnegrøt + 2dl melk + 2spiseskjeer Afi-nutrin nøytral + 1spiseskje olje. Rør godt. Kokes noen minutter. Spes med vann til passende konsistens. Salte eller sukre etter ønske.

God buljong : 1 eggeplomme + 2 spiseskjeer fløte + 2dl kokende vann + 1/2 buljongterning. Smaken kan varieres ved å bruke ulike buljongterninger.  Buljongen skal ikke koke etter at egget er tilsatt.

Hjemmelaget blomkålsuppe : 1 lite blomkålhode, 2 1/2dl vann, 4 spiseskjeer Afi-Nutrin nøytral i 2 1/2 dl H-melk, 30g hvetemel, 20g margarin, salt og pepper. Kok blomkålbukettene i vannet til de er møre. Smelt margarin i en kasserolle. Lag jevning med hvetemelet. Spe med melkeblandingen til kokepunktet. Rør hele tiden. Tilsett kokt blomkål og kokevannet, og mos med stavmikser. Andre grønnsaker kan brukes i stedet for blomkål, for eksempel spinat, gulrot eller potet.

Leskende kaffedrikk : 2 teskjeer pulverkaffe og ½dl Semper Energi og sukker etter smak løses opp  ½dl varmt vann. Fyll et stort glass med isbiter og kald melk, gjerne helmelk. Hell over kaffeblandingen.

Eggedosis : 1 egg + 10g sukker + 2 spiseskjeer Semper Energi

Fruktsuppe: 100g hermetisk frukt + 50g fruktsaft + 2 spiseskjeer Semper Energi. Alt moses med stavmikser.

Milkshake med is : 2 spiseskjeer Afi-Nutrin nøytral eller sjokolade i 150ml melk + 2ss iskrem. Alt blandes med stavmikser.

Milkshake med frukt : 2ss Afi-Nutrin nøytral i 200ml melk + 50g hermetisk frukt. Alt moses med stavmikser.

Sjokoladestyrken : 200g sjokoladeis + 2dl H-melk + 1/2 banan + 1 egg. Alt blandes med stavmikser.

Kefirgodt : 1dl kefir + 1/2dl seterrømme + 1teskje sitronsaft + 1spiseskje sukker. Alt blandes med stavmikser.

Morgenfriskus : 1 eggeplomme + 1 teskje honning + 1 1/2dl Cultura + 1/2dl appelsinjuice. Alt blandes med stavmikser.

Oppskrifter

Energiberiking med pulver

Nutrison

Nutrison pulver er et fullverdig produkt, det vil si at det inneholder alle de næringsstoffene som kroppen trenger. Den har en nøytral smak og kan blandes i alle flytende eller halvflytende matvarer. Nutrison pulver kan også blandes med vann for å få en fullverdig næring (cirka 4 måleskjeer (20 g) per liter vann) som enten kan drikkes eller brukes som sondeernæring. Pulveret inneholder ikke laktose (melkesukker) og er egnet for diabetikere.

Afi Nutrin består av fettredusert tørrmelk tilsatt vitaminer og jern. Det inneholder laktose (melkesukker). Afi Nutrin inneholder omtrent like mye kalorier og protein som Nutrison pulver og kan brukes på samme måte, men er ikke fullverdig og ikke egnet for personer med laktoseintoleranse eller diabetes.

Semper energi 

Semper energi er kun lettløselige karbohydrater bestående av maisstivelse. Karbohydratene løses relativt langsomt opp så den kan også brukes til pasienter som har diabetes. Den er egnet til all slags drikke og flytende mat, men den er best i klare, varme drikker som kaffe og te. Teen må trekkes før pulveret tilsettes ellers blir teen svak.

Andre muligheter til berikning av drikke, sauser og supper

1 spiseskje smør/margarin/olje gir 100 kcal, 1 spiseskje seterrømme eller creme fraiche gir cirka 30 kcal, 1 egg gir cirka 80 kcal, 1 eggeplomme gir cirka 60 kcal, 1 spiseskje calogen (naturell) gir cirka 70 kcal, 30 ml Calogen gir ca 140 kcal, 1 pose sukker (5 g) gir ca 20 kcal, 1 spiseskje honning/sirup gir 60 kcal. 

Nutrison pulver: 1 spiseskje gir 20-25 kcal (fullverdig). Anbefalt dosering er 2-4 spiseskjeer per porsjon.

Semper energi til klare drikker: 1 spiseskje gir 20-25 kcal (bare karbohydrater). Anbefalt dosering er 2-4 spiseskjeer per porsjon.

Fløte: 1 spiseskje gir 45 kcal (bare fett). Anbefalt dosering er  1-2 spiseskjeer per porsjon.

Matvarer som bør unngås

Matvarer med trevler, fibertråder, hinner og skall, for eksempel asparges, nøtter, tørket frukt, seigt, trevlet kjøtt eller kjøtt med hard stekeskorpe anbefalse ikke. 

Forstoppelse og andre problemer

Flytende kost kan lett bli fiberfattig og føre til treg mage. For å forebygge dette er det viktig å få i seg en del frukt og grønnsaker og fiberrik velling eller fortynnet grøt. Det er også fordelaktig å bruke sure melkeprodukter hver dag som for eksempel Biola, Cultura, yoghurt eller Kefir.

Råd og tiltak i forhold til forstoppelse, kvalme, nedsatt appetitt, samt behov for jern eller andre næringsstoffer bør diskuteres med lege og klinisk ernæringsfysiolog i hvert enkelt tilfelle. Ved diabetes, hjerte- og karsykdom eller andre kroniske sykdommer og problemer, bør pasienten bli henvist til klinisk ernæringsfysiolog slik at den flytende kosten blir tilpasset den enkelte.