Paklitakselkur ukentlig

Paklitaxel er en cellegift som gis blant annet ved kreft i eggstokker, eggledere, bukhinne, livmor og livmorhals. Behandlingen gjentas hver 7. dag. Hvor mange kurer som gis, vurderes individuelt av legen. Paklitaxel gis enten alene eller i kombinasjon med andre cellegifter.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser i forkant. Lev så normalt som mulig.

På morgenen kurdagen skal du ta allergiforebyggende medikamenter. Vi anbefaler at du spiser vanlig frokost før du kommer til behandling.

Får du kuren poliklinisk tar du blodprøver 90 minutter før legesamtalen. Får du kuren på sengepost og innlegges samme dag, tar du blodprøver før du møter på avdelingen. Legen vurderer blodprøvene og din allmenntilstand før kuren bestilles. Det må påberegnes noe ventetid mens apoteket klargjør kuren.

Hvordan foregår behandlingen?

Paklitaxel gis direkte inn i blodet (intravenøst), og du vil derfor få innlagt en kanyle i en vene på armen. Det brukes en dråpetellemaskin (infusomat) som sørger for at riktig mengde væske skal gå inn på riktig tid. Behandlingen tar 60-90 minutter. Etter at kuren er ferdig fjernes venekanylen og du kan reise hjem.

Bivirkninger og komplikasjoner

Allergiske reaksjoner

Paklitaxel kan gi allergiske reaksjoner, og du vil få forebyggende medisiner mot dette. Symptomer på allergisk reaksjon kan være varmefølelse i ansiktet, utslett og kløe, lavt blodtrykk, tungpusthet/trykkfornemmelse i brystet, akutte ryggsmerter, magekramper og diarè. I svært sjeldne tilfeller kan man utvikle sjokk. Eventuelle reaksjoner på paklitaxel oppstår oftest i løpet av de første 10-15 minuttene av den første eller andre kuren. På bakgrunn av dette blir du ekstra nøye observert under oppstart av kuren. Gi beskjed til lege/sykepleier om eventuell kjent allergi.

Påvirkning av benmargen

Benmargen produserer røde og hvite blodlegemer, samt blodplater. Cellegift kan føre til forbigående nedsatt produksjon, slik at antallet reduseres. Dette kan føre til lav blodprosent, svekket immunforsvar eller nese- og hudblødninger. Tiden når blodverdiene er på det laveste kalles nadirfasen, og inntreffer vanligvis 7-14 dager etter behandling. Du bør da unngå kontakt med personer med kjent infeksjon (for eksempel forkjølelse). Utenom dette kan du leve så normalt som mulig.

Kontakt umiddelbart lokalsykehus (uansett tid på døgnet) dersom du opplever:

  • Kroppstemperatur over 38,3° C eller vedvarende kroppstemperatur over 38,0° (tilstreb så korrekt måling som mulig, det anbefales å ta temperaturen i endetarmen med et elektronisk termometer).
  • Spontane nese- eller hudblødninger. Småblødninger som skyldes såre slimhinner i nesen er ikke farlig.
  • Andre infeksjonstegn, for eksempel utslett/kløe, kraftig redusert allmenntilstand, endret mental funksjon.

Husk å informere om at du får cellegiftsbehandling.

Ledd- og muskelsmerter

Smerter i ledd og muskler ses ofte i lettere grad. Plagene oppstår oftest et par dager etter kur og kan vare opptil 2-3 døgn. Du kan ta smertestillende ved behov, for eksempel ibuprofen eller naproksen.

Nevrologiske bivirkninger

Paklitaxel kan påvirke perifere nerver og føre til nummenhet, stikking/prikking, kløe, brennende eller manglende følelse i fingre og/eller tær. Massasje og varme kan gi midlertidig lindring. Symptomene er forbigående i de fleste tilfeller, men noen plager kan forbli.

Tretthet

Også kjent som fatigue. Å bli trett og sliten i forbindelse med kreftsykdom og behandling er normalt. Opplevelsen av tretthet er mest uttalt den første uken etter kur. Typisk er at trettheten ikke går over ved søvn eller hvile. Det er viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Forskning viser at det er gunstig med noe fysisk aktivitet hver dag. For mange er det bedre med flere korte turer enn èn lang tur. De fleste opplever at plagene avtar når kreftbehandlingen er over.

Hårtap

De fleste mister håret på hodet av denne cellegiftskuren. Det medfører i varierende grad også kroppshår som øyevipper, øyebryn og kjønnshår. Håret kan falle av i løpet av de første to til tre ukene etter oppstart med cellegift, eller det kan gradvis tapes over en periode på flere uker. Etter avsluttet cellegiftsbehandling kommer håret tilbake. Håret kan endre litt karakter, både når det gjelder farge og struktur. Det ytes stønad til anskaffelse av parykk/hodeplagg om det er ønskelig.

Hud- og negleforandringer

Paklitaxel kan føre til forandringer på hud og negler, og kan medføre kløende hudutslett og neglerotsbetennelse. Det er vanlig å bli rød/varm, spesielt i ansiktet. Dette oppleves gjerne kort tid etter at kuren er avsluttet og kan vare opptil et døgn. Det er helt ufarlig og vil gå over av seg selv.

Såre slimhinner

Cellegiftsbehandling kan føre til tørre og såre slimhinner i munn og svelg. Dette kan føre til hull i tennene, tannkjøttproblemer og sopp (mukositt). Plagene oppstår oftest den første uken etter kur og kan for noen vare gjennom hele behandlingsperioden. Vi anbefaler god munnhygiene og bruk av fluorskyll. Slimhinnene i øynene, nesen og skjeden kan også bli tørre og såre. Dersom du opplever å få såre slimhinner kan vi hjelpe deg med informasjon om hvordan du kan lindre plagene.